Snabba ryck: Nyobolt med ny batteriteknik laddar elbilar på fem minuter

Batteriteknik: Nyobolts elbil laddas på fem minuter – uppstarten har nu demonstrerat snabbladdningsförmågan under verkliga förhållanden. Foto: © Nyobolts testfordon

En ny batteriteknik lovar extremt korta laddningstider: Nyobolts elbil har nu bevisat sin snabbladdningsförmåga under verkliga förhållanden.

Det brittiska startup-företaget Nyobolt, som i juni 2023 hävdade att de hade satt ett nytt snabbladdningsrekord för elbilar, har återigen väckt uppmärksamhet. Ett år senare har företaget, med säte i Cambridge, visat att deras teknik med "superbatteri" faktiskt fungerar i praktiken – om än med vissa utmaningar.

Unik batteriteknik: Nyobolts elbil laddas på fem minuter

Förra året meddelade Nyobolt att deras elbil kunde laddas fullt på mindre än sex minuter. Detta påstående möttes med skepsis, då det var oklart om "fullt" verkligen innebar från noll till 100 procent batterinivå. Dessutom ifrågasattes batteriets hållbarhet.

Nu har det ambitiösa startup-företaget genomfört ett verkligt laddningstest. Enligt Nyobolt ägde testet rum på Bedford-racerbanan, där deras konceptbil testades vid en snabbladdningsstation med HPC-standard (350 kilowatt).

- Vi är nöjda med resultaten, säger Dr. Sai Shivareddy, medgrundare av Nyobolt, till BBC. Han erkände dock att testerna varit "nervpåfrestande". Demonstrationen genomfördes för första gången live inför en inbjuden publik av branschfolk – med några hinder längs vägen: utmaningarna inkluderade en värmebölja i Storbritannien, en störning i konceptbilens kylsystem och en standardladdare på plats som inte tillverkades av Nyobolt.

Imponerande resultat trots utmaningar

Trots svårigheterna levererade testet imponerande resultat. Batteriet kunde laddas från tio till 80 procent på endast 4:37 minuter, vilket räckte för att ge bilen en räckvidd på 193 kilometer.

Om Nyobolt

Nyobolt är ett brittiskt företag specialiserat på att utveckla snabbladdande batterier för elbilar. Företaget grundades av forskare från University of Cambridge och har snabbt gjort sig ett namn inom batteriteknik. Nyobolts teknologi bygger på avancerade material och innovativa designlösningar som syftar till att minska laddningstiden och öka effektiviteten hos elbilar.

Företagets mål är att göra elbilar mer praktiska och tillgängliga genom att lösa problemet med långa laddningstider. Med deras nya batteriteknologi hoppas de kunna sätta en ny standard för hela branschen. Nyobolts senaste tester visar att de är på god väg att uppnå detta mål, även om det fortfarande finns tekniska utmaningar att övervinna.

Nyobolt arbetar även med att förbättra hållbarheten och livslängden för sina batterier, något som är avgörande för att säkerställa långsiktig framgång och miljömässiga fördelar. Företaget fortsätter att testa och optimera sina lösningar för att möta de höga krav som ställs på framtidens elfordon.

Källor: Nyobolt & tidningen Merkur