Digital superväg förlängs till Haparanda

Superfiberkabeln siktar in sig på Haparanda. Bild: GlobalConnect

GlobalConnect utökar sin stora digitala infrastruktursatsning med en ny förlängning av sin superfiberkabel från Luleå till Haparanda.

Arbetet med att förlänga den digitala E4 , som för närvarande sträcker sig från Berlin till Luleå, har påbörjats. Den nya sträckningen kommer att koppla samman Sveriges och Finlands digitala nätverk, vilket innebär att även de nordligaste delarna av Sverige får tillgång till avancerad digital infrastruktur.

Betydelse för regionen

Att dra fiberkabeln till Haparanda är inte bara en teknisk bedrift utan också en möjlighet för Norrbotten att integreras i den digitala framtiden. Detta initiativ kommer att slutföras under oktober i år och då sammanlänkas med Finlands digitala nätverk.

– Med den här dragningen av vår superfiberkabel når vi en ny milstolpe i vårt arbete med att förbättra och framtidssäkra den digitala infrastrukturen i Norrbotten, Sverige och Norden. Det här är inte bara ett tekniskt projekt, det är en möjlighet för regionen att växa och utvecklas i den digitala eran, säger Patrik Gylesjö, projektledare för den digitala E4:an.

Vad betyder detta för Norrbotten och Haparanda?

Superkabeln skapar förutsättningar för företagsetableringar och fler jobb i regionen. Med tillgång till en av världens mest kraftfulla digitala motorvägar kan företag expandera och nya verksamheter kan etableras.

Den har även kapacitet att hantera all datakommunikation som hela Norden kräver i dag – från mejl och filmstreaming till foto- och filuppladdningar samt surfande.

Privatpersoner, företag och offentliga verksamheter kommer att få snabbare och mer pålitliga internetanslutningar, vilket förbättrar både arbets- och fritidsmöjligheter.

Om Digitala E4:an

  • 10 000 km fiber har nu lagts i Sverige.
  • När arbetet är klart kommer kabeln gå från Berlin till Haparanda.
  • Investering på 75 miljoner kronor.
  • Kabeln är 256 mil lång och kan hantera datamängden 3 petabit/sekund (all data i Norden idag).
  • 2600 kilometer fiberkabel, unik infrastruktur i regionen.
  • 700 km sjökabel, totalt 5 sjökablar.