Upprustning av Strömsundsbron

2024 börjar arbetet med att höja bärigheten på bron. Foto: Trafikverket

Strömsundsbron är en av de centrala länkarna längs E45 över Ströms Vattudal, i norra Jämtland, och är för närvarande föremål för en omfattande upprustning. Under 2024 inleds arbetet med att höja bärigheten på bron till 74 ton (BK4), vilket markerar ett betydande steg framåt för dess kapacitet och användbarhet.

Upprustningen av Strömsundsbron representerar en betydande investering för att säkerställa en hållbar och effektiv infrastruktur för dagens och morgondagens transportbehov. Genom att höja bärigheten till BK4 möjliggörs en smidig och säker passage för tyngre fordon, vilket i sin tur främjar tillväxten och utvecklingen i regionen. 

Arbetet kommer att ske på en sida av bron i taget vilket då innebär att ett körfält stängs av. Trafikverket startar arbetet på södra sidan och beräknar bli klara med den under hösten. Under vintern blir det byggpaus och sen startar arbetet igen med den norra sidan under våren 2025.

Projektets Mål och Omfattning

Strömsundsbron, en snedkabelbro sträckande sig cirka 330 meter över vattnet, utgör en vital knutpunkt för lokala och regionala transporter. För att möta de ökande kraven på tunga transporter och förbättra tillgängligheten för fordon upp till 74 ton, är det nödvändigt att höja bron till bärighetsklass BK4.

Arbetet med att höja bärigheten är en komplex process som involverar flera viktiga åtgärder:

  • Reparation av Nitförband och Ståldetaljer
  • Installation av Räcken
  • Anpassning av Gång- och Cykelvägar
  • Byte av Fogar
  • Förbättring av Övergångskonstruktioner

Källa: Trafikverket