Tre nya pendelbåtlinjer på gång

Gustav Hemming, infrastruktur- och skärgårdsregionråd och Michaela Haga, ordförande i Sjötrafiksutskottet. Foto: Centerpartiet

Region Stockholms utredning av tre nya pendelbåtlinjer är slutförd, vilket markerar nästa steg att utöka pendelbåtstrafiken. Innan linjerna kan börja trafikeras måste dock kommunerna vara med ombord genom att placera ut bryggor längs rutten.

Utredningen genomfördes av Trafiknämnden i Region Stockholm år 2023, identifierade tre linjer: Sundbyberg - Gamla stan, Norra Ulvsunda - Hägersten och Ropsten – Täby. Den betonar vikten av ett nära samarbete mellan regionen och de berörda kommunerna för att genomföra projektet effektivt.

– Jag hoppas kommunerna inser att en pendelbåtlinje är en fantastisk chans till utveckling som vi vill ha deras hjälp att förverkliga. Pendelbåtarna har de i särklass nöjdaste resenärerna och har kraften att få fler att ställa bilen. Dessutom skapar de en mycket positiv image för kommuner och stadsdelar och en unik livskvalitetsboost för boende och resenärer, säger Gustav Hemming, infrastruktur- och skärgårdsregionråd.

Rapporten pekar på en utmaning med en brygga i Sundbyberg på grund av svårigheter för fartyg att vända. Trots detta föreslår rapporten att linjen fortsätter från Norra Ulvsunda till Gamla stan. Mittenkoalitionen är dock fast besluten att inkludera Sundbyberg och är politiskt eniga om att fortsätta dialogen med staden. Region Stockholm och kommunerna ska nu arbeta fram en avsiktsförklaring för att konkretisera pendelbåtlinjerna, inklusive åtgärder, finansiering och tidsplan.