Norge skjuter till pengar för Malmbanans norska sträcka

130 och 114 drar ett lastat malmtåg till Narvik. På bilden mellan Søsterbekk och Norddalen, Norge. Foto: malmbanan Norge Wikimedia Commons

Med Sveriges inträde i NATO blir tillförlitligheten för Malmbanan ännu mer central vid eventuella kriser. Det anser Norges transportminister Jon-Ivar Nygård, som nu tillför medel för att förbättra spåren på den norska sidan, skriver Svenskt Näringsliv.

På den 50 mil långa sträckan mellan Kiruna och Narvik trafikeras Malmbanan dagligen av upp till 24 malmtåg tillsammans med vanliga godståg och persontrafik, vilket gör den till landets mest trafikerade järnvägssträcka. Med Sveriges inträde i NATO kommer Malmbanan att få än större betydelse ur ett strategiskt perspektiv, enligt Norges transportminister Jon-Ivar Nygård. Han betraktar den som avgörande för möjligheten att transportera material mellan öst och väst i händelse av en krissituation, enligt rapporter från DN.

– Transport och infrastruktur är en viktig del av att binda samman våra länder och göra oss redo för kriser och krigstillstånd, säger han. Den 22 mars presenterar Norge en ny nationell transportplan, där satsningar på att stärka upp Ofotenbanen, den norska delen av Malmbanan, kommer deklareras.

Källa: Svenskt Näringsliv