Lysekil får ny supersnabbladdare för båt och bil

Mikael Niklasson, Projektledare innovativa Energitjänster, hos LEVA i Lysekil och Ellinor Jensen, Hamnchef i Lysekils Kommun. Foto: Innovatum Science Park

I Lysekil påbörjas nu byggandet av supersnabbladdare för både fritidsbåtar och bilar som en del av det EU-finansierade projektet go:LEIF.

Målet är att främja den gröna omställningen genom elektrifiering av fritidsbåtar i Sverige och Norge, där Lysekil är en av tre projekthamnar. Med över en miljon fossildrivna fritidsbåtar i de båda länderna, som tillsammans orsakar över 400 000 ton koldioxidutsläpp årligen, är projektet inriktat på att minska miljöpåverkan genom elektrifiering, smart teknik och hållbara affärsmodeller.

Den planerade supersnabbladdaren i Lysekil kommer att erbjuda en laddeffekt på över 150 kW för både båtar och bilar. Detta initiativ är ett samarbete mellan LEVA i Lysekil AB och Lysekils kommun och förväntas ge kommunen en ledande position när det gäller offentlig laddinfrastruktur för fritidsbåtar i Sverige.

Placeringen av laddstationen på Rosviks torg i södra hamnen är strategiskt vald för att passa både båt- och biltrafik. För båtar kommer den att ligga nära färjan mellan Lysekil och Fiskebäckskil, vilket ger god tillgänglighet och synlighet. För bilar kommer den att komplettera befintliga laddstolpar på torget och erbjuda möjlighet till supersnabbladdning.

Nu startar byggarbetet och laddstationen planeras att driftsättas under april 2024.