Spanien satsar på järnväg på Kanarieöarna

Spårvagn finns det redan på Kanarieöarna i Teneriffas huvudstad Santa Gruz. Foto: Markku Björkman

Spaniens minister för transport och hållbar mobilitet, Óscar Puente, har tillsammans med Kanarieöarnas regering kommit överens om att bilda en teknisk arbetsgrupp. Denna grupp ska driva utvecklingen av ett järnvägsnät på Gran Canaria och Teneriffa framåt. Arbetsgruppen består av representanter från ministeriet och de två öarnas kommuner, och deras första uppgift blir att definiera och analysera genomförbarheten av infrastruktur- och tågtjänstprojekt.

Efter ett möte nyligen med bland andra Pablo Rodríguez, kanariska ministern för offentliga arbeten, bostäder och mobilitet, och ledarna för Gran Canaria och Teneriffa, har man förbundit sig att utforska Kanarieöarnas initiativ. Under mötet framhölls järnvägsprojektens potential att binda samman öarnas huvudstäder med respektive flygplatser och främja hållbar mobilitet. Ministeriet underströk sin avsikt att prioritera avkarboniseringen av transportsektorn.

Mobilitetsproblem

- Kanarieöarna har ett mobilitetsproblem, och järnvägen är perfekt lämpad för att minska koldioxidutsläppen och erbjuda medborgarna bättre service. Nu ska vi se hur vi kan samarbeta, och därför har vi beslutat att inrätta en arbetsgrupp, meddelade statssekreterare José Antonio Santano.

Det spanska transportministeriet har visat ett starkt engagemang för att utveckla infrastruktur och transport på Kanarieöarna. Sedan 2018 har nästan 1,124 miljarder euro investerats i utbyggnad och förbättring av vägnätet, inklusive återuppbyggnaden av en väg på La Palma som förstördes av ett vulkanutbrott. År 2023 avsattes 377,3 miljoner euro till väginfrastrukturen.

Subventionerade flygbiljetter

När det gäller mobilitet har ministeriet bekräftat sitt åtagande att underlätta förbindelser både till fastlandet och mellan öarna i ögruppen, samt att förbättra stadstrafiken. Under 2023 tilldelades 909,8 miljoner euro för att finansiera person- och godstransporter på öarna, inklusive 618 miljoner euro för subvention av flygbiljetter mellan Kanarieöarna och fastlandet.

Förutom dessa subventioner avsattes 115,78 miljoner euro 2023 för subventionerade båtbiljetter för öborna, totalt nästan 734 miljoner euro. Ministeriet finansierade också gratis kollektivtrafik för regelbundna användare med 81 miljoner euro per år, en åtgärd som var i kraft 2023 och förlängdes till 2024.

Subventionerad sjöfart

Regeringen finansierar även offentliga tjänsteförpliktelser (OSP) med en budget på 3,8 miljoner euro 2023, varav 2,11 miljoner euro gick till sjöfarten, samt stöd till godstransporter med 88,9 miljoner euro enbart för Kanarieöarna.

Källa: LOK-report