Robotrevolution på järnvägsspår: Nederländerna testar framtidens rälssvetsning

"Robotized Track Welding" - robotiserad rälssvetsning. Foto: Rock Products & Welding Alloys, www.welding-alloys.com

Nederländska ProRail B.V. har gått ut med en unik upphandling i Europeiska unionens officiella tidning, där de tillkännager direktanbudet för ett demonstrationsprojekt inom robotiserad skensvetsning. Projektet kommer att utföras av ett konsortium bestående av VolkerRail Nederland bv, Strukton Rail Nederland och Robel Rail Automation GmbH.

För detta uppdrag tillämpar ProRail en förhandlingsprocedur utan föregående utlysning, en metod som möjliggörs genom en särskild undantagsregel i den nederländska lagen om offentlig upphandling från 2012. ProRail väljer att frivilligt gå ut med denna förhandsinformation för att öppet kommunicera deras planer med marknaden.

Anledningen till att ProRail anser sig kunna använda sig av denna undantagsregel är den stora utmaning företaget står inför att maximera tillgängligheten på det nederländska järnvägsnätet. Nya teknologier och tillämpningar kan bistå ProRail i detta arbete, och företaget vill testa dessa för att utvärdera deras potentiella mervärde.

Ännu inte implementerats

Den specifika teknologin som nu ska testas är "Robotized Track Welding" - robotiserad skensvetsning. Utvecklingen av denna teknologi för just detta ändamål har skett i samarbete mellan VolkerRail, Strukton och systemleverantören Robel Rail Automation. ProRail avser därmed att tilldela uppdraget gemensamt till dessa parter. Syftet med uppdraget är att endast testa Robels befintliga teknologi, som ännu inte har implementerats i det nederländska järnvägsnätet.

Tre ansvariga marknadsaktörer

Kostnaderna för forskning och utveckling av denna teknologi kommer att täckas helt av de tre marknadsaktörerna, medan ProRail endast kommer att ersätta de faktiska kostnaderna för testningen. Resultaten från testet kommer att göras tillgängliga för marknaden.

Genom att aktivt testa och implementera framtidsteknologi i järnvägsunderhållet, tar ProRail ett steg mot ökad effektivitet och hållbarhet på de nederländska spåren.

Källa: Nederländska ProRail B.V.