Carola Joelsson ska hantera avloppsvatten från 700 000 skåningar

Carola Joelsson Foto: VASYD

 

Carola Joelsson, tidigare regionchef på Skanska, blir programägare för det regionala avloppsreningssystemet Maxima i sydvästra Skåne. Systemet ska hantera avloppsvatten från 700 000 personer.

Carola tillträder den 2 maj som avdelningschef för Hållbar avloppsrening och blir därmed programägare för avloppsreningssystemet. Projekten likställs med Citytunneln och Öresundsmetron och syftar till att möjliggöra ökad befolkning, motverka klimatförändringar och modernisera avloppssystemet för regionen.

– Det är få som tänker på avloppsrening till vardags så länge allt fungerar, men det är något som människor och samhället inte kan vara utan. Det känns väldigt roligt att få vara en del av förflyttningen inom just hållbar avloppsrening och Maxima, säger Carola Joelsson, tillträdande avdelningschef på VA SYD.

– Vi står inför avgörande viktiga beslut kring omfattning och budget för Maxima. Nu ser vi fram emot att äntligen få gå vidare med arbetet och det är i precis det läget som Carola kommer in med viktiga erfarenheter och värdefull kompetens, säger Joel Olthed, förbundsdirektör VA SYD.

Det omfattande avloppsreningssystem inkluderar ett nytt Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö, nya utloppsledningar i Öresund, en stor pumpstation vid Sjölunda, en avloppstunnel under Malmö samt en tunnelanslutning från norr för kommunerna Burlöv, Lomma och Lund. Sjölunda avloppsreningsverk är utformat för att kunna rena avloppsvatten från 700 000 personer (820 000 personekvivalenter), och det kommer att vara anpassat för att klara höjda havsnivåer samt möjlig att utvidga efter framtida behov. Preliminär byggstart för systemet är planerad till 2027.

b
Flygbild över Sjölunda: Foto: VASYD