Trafikstarten på Malmbanan igång tidigare än beräknat

Ett av de testtåg som Trafikverket, tillsammans med LKAB, under onsdagen 6 mars körde på återställningssträckan vid Vassijaure station. Foto: Trafikverket

Återställningsarbetet längs området där tåget spårade ur, vid Vassijaure på Malmbanan, har avslutats. Som ett resultat av detta kunde trafiken återupptas tidigare än planerat. Det första godståget släpptes på sträckan klockan 21:00 den onsdagen den 6 mars.

Efter att alla reparationer av spår, kontaktledningar och signalteknik var avslutade genomfördes en inspektion och provkörning av sträckan.

– Tillsammans med LKAB har vi stresstestat järnvägen, det vill säga, vi har kört fram och tillbaka på spåret med ett tåg med några lastade vagnar i olika hastigheter. Därefter har vi gjort ytterligare avsyningar och kontroller längs spåret för att säkerställa att allt ser bra ut, säger Håkan Äijä, krisledare vid Trafikverket.

Trafikverkets entreprenör kommer att fortsätta vara på plats enligt plan för att utföra vår kontrollplan där de inspekterar sträckan två gånger om dagen. På grund av säkerhetsskäl kommer hastigheten på sträckan fortfarande att vara begränsad till 40 km/h och ingen persontrafik kommer att tillåtas.

– Alla som jobbat i området de senaste dygnen har gjort ett jättejobb. Jämfört med den förra urspårningen så har vi haft betydligt mindre att återställa samt att vädret i området har varit gynnsamt, säger Håkan Äijä, krisledare vid Trafikverket.

Källa: Trafikverket