Nytt samarbete för framtidens hållbara transportbehov

Shift2Access är ett av fem program som får dela på en halv miljard kronor per år från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Foto: SL

Shift2Access är ett innovativt samarbetsprojekt där Trafikförvaltningen i Region Stockholm, tillsammans med Region Skåne och Västra Götalandsregionen, arbetar för att utveckla hållbara lösningar för framtida transportbehov. Projektet får årligen dela på en budget på 500 miljoner kronor från Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

– Målet är att skapa ett mer hållbart samhälle där vi utvecklar moderna och klimatsmarta lösningar inom kollektivtrafiken. Med nya arbetssätt, stor finansiell support och höga ambitioner finns det möjligheter som inte funnits tidigare, säger Gabriella Nilsson, sektionschef på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Programmet kommer att adressera klimatutmaningar, förbättra transporttillgänglighet och främja hållbart samhällsbyggande genom samarbete med flera myndigheter, regioner, kommuner, företag och ideella organisationer. Under en period på tio år är målet att uppnå konkreta resultat på flera platser i hela landet.

Samarbetsprojektet strävar efter att bidra med innovativa lösningar för att främja en fossilfri, inkluderande och resurseffektiv samhällsutveckling. Genom att erbjuda konkurrenskraftiga alternativ till privatbilismen siktar programmet på att bidra till att uppnå klimatmålen.

Deltagarna i projektet inkluderar IQ Samhällsbyggnad, VTI, Boverket, Trafikverket, RISE, IVL, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Region Skåne, VREF och initiativet Rådslaget.