Företags säkerhet brister mot dagens cyberhot

Rapporten avslöjar att verksamheterna är extremt dåligt rustade för att hantera dagens sofistikerade cyberhot - men det finns ljusglimtar. Foto: kaitlyn baker/unsplash

Jamfs årliga säkerhetsrapport, Security 360, baserad på analys av 15 miljoner endpoints, avslöjar att företag är illa förberedda för dagens sofistikerade cyberhot. Trots detta finns vissa positiva indikationer.

Säkerhetsföretaget samlade in data från olika enheter och plattformar i över 90 länder, och rapporten visar en allvarlig brist på säkerhetsåtgärder hos företagen inför hotlandskapet, som nu är mer avancerat än någonsin.

Några resultat från rapporten:

  • 40 % av mobilanvändare och 39 % av verksamheterna använder en enhet med kända sårbarheter

  • Jamf spårade 300 familjer av skadlig programvara på macOS och hittade 21 nya familjer på Mac under 2023

  • Trojaner blir allt vanligare och står för 17 % av alla malware-incidenter på Mac

  • Försök till phishing var 50 % mer framgångsrika på mobila enheter än på Mac-datorer

  • 20 % av verksamheterna var påverkade av skadlig nätverkstrafik

Även om fienden står redo med otäcka och raffinerade hot, finns det enligt rapporten fortfarande tid att stärka upp sitt cybersäkerhetsförsvar innan man drabbas av de allt mer sofistikerade cyberhoten. En annan god nyhet är att åtgärderna inte behöver vara alltför komplicerade - många av rekommendationerna i rapporten betonar vikten av att gå tillbaka till grunderna.

"Rapporten syftar till att belysa mångfalden i det moderna hotlandskapet. Vi har tagit en ordentlig titt på de primära attackvektorerna som används för att kompromettera individer och företag över hela världen," sa Pontus Nord, Systems Engineer på Jamf.

"Data i vår rapport visar att Mac- och mobila enheter har klarat sig ganska bra under de senaste 12 månaderna, men det beror till stor del på ren tur. Med ständigt ökade skadliga taktiker i kombination med att verksamheter generellt uppvisar bristande säkerhetspraxis, tyder mycket på att det kommande året kan bli dåligt för affärerna om inte trenden vänder.  Det är nu hög tid för företag att implementera de bästa metoderna och strategierna för att garantera enhetssäkerhet och för att kunna möta utmaningarna som uppstår när arbetsstyrkan arbetar både på plats och på distans.”