Sveriges största dubbelklaffbro nominerad till Årets Bygge 2024

Bron består bland annat av 2 000 meter pålar och 1 000 ton armering. Foto: Peab.

Vid konstruktionen av Sveriges största dubbelklaffbro beaktades hänsyn till sjöfart, vattenkraft, pågående närliggande projekt och ett ömtåligt djurliv. Arbetet utfördes effektivt och med positiv stämning. Stridsbergsbron är nu nominerad inom kategorin Infrastruktur för Årets Bygge 2024.

Byggindustrin, sammanfattar projektet i sin nomineringsartikel:

Stridsbergsbron länkar samman Trollhättans nya stadsdel Vårvik på den ena sidan av Göta älv med området Hjulkvarn som ligger på motsatt sida. Bron mäter 254 meter och är till längd, bredd och tyngd landets största dubbelklaffbro. Bakom sig hade projektet två och ett halvt år av byggnation som genomfördes samtidigt som full sjötrafik pågick på Göta älv.

– Stridsbergsbron har varit ett oerhört tekniskt krävande arbete i alla delar, både grundläggning och överbyggnadsstål. Vilket är anmärkningsvärt sett till den korta byggtiden vi gjort det på. Sedan tycker jag att det är en fantastiskt fin bro utseendemässigt och i den miljö den hamnat i, säger Magnus Paulsson, projektchef, Peab.

Entreprenör: Peab Anläggning AB
Beställare: Trollhättan stad
Arkitekt:Trollhättan stad
Entreprenadform: Totalentreprenad i partnering
Totalkostnad: cirka 450 miljoner kronor

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.