MTR öppnar upp för att lämna Mälartåg

MTR har sålt sin expresstågsverksamhet, MTRX. Nu återstår bara Mälartåg i Sverige för Hong Kong-baserade MTR. Foto: Stina wickenberg

I oktober öppnade Mälardalstrafik för att bryta avtalet med MTR, enligt uppgifter från Södermanlands Nyheter. Nu tycks MTR vara inne på samma spår. Efter att ha sålt expresstågen är Mälartåg allt som företaget har kvar i Sverige.

Nyligen kom beskedet att MTR säljer sin expresstågsverksamhet, MTRX, rapporterar Södermanlands Nyheter. Sedan tidigare står det klart att de lämnar både pendeltågstrafiken och tunnelbanan i Stockholm till andra operatörer. Därmed återstår nu bara Mälartåg i Sverige för Hong Kong-baserade MTR, men frågan är hur länge till.

Enligt tidningen Arbetsvärlden kan MTR nu vara intresserade av något liknande, vilket också nämns i Södermanlands Nyheter. Tidningen har tagit del av en rapport från huvudägaren där det framgår att MTR:s resultat i Sverige inneburit en avsevärd negativ påverkan på hela koncernens resultat och att man därför ser över framtiden för Mälartåg.

"MTR:s presschef Erik Söderberg bekräftar däremot inte några planer på att lämna Mälartåg", rapporterar Södermanlands Nyheter och hänvisar till en intervju med Arbetsvärlden där Söderberg säger: "Det är inte något som har med den här affären att göra. Vad som händer med övriga verksamheter har jag inte svar på för närvarande."