Riksväg 21 och Torneå hamn i TEN-T och direkttåg Luleå - Helsingfors

Riksväg 21 från Torneå till Kilpisjärvi och vidare fram till norska gränsen kommer att ingå i TEN-T-nätet. Foto: Tornedalsrådet

Riksväg 21 och Torneå hamn ansluter nu till TEN-T-nätverket, vilket stärker transportinfrastrukturen. Norrtåg planerar att starta direktförbindelser mellan Luleå och Helsingfors från december 2024. Dessutom har Kittilä kommun blivit en ny medlem i Tornedalsrådet.

Den nya TEN-T-anslutningen innebär att Riksväg 21 och Torneå hamn blir en del av det transeuropeiska transportnätet. Detta beslut har stor betydelse för både Norra Sverige och Nordnorge, då det stärker en viktig trafikkorridor. Roland Kemppainen, ordförande för Tornedalsrådet och infrastrukturarbetsgruppen, uttrycker stor tillfredsställelse över detta långsiktiga arbete för att främja områdets infrastruktur.

"Förordningen är mycket viktig när det gäller utveckling av finska transportsystemet i sin helhet. Tack vare ett aktivt påverkansarbete uppmärksammas flera för Finland viktiga frågor bland annat ur försörjningssäkerhet och militär rörlighet. Jag vill tacka hela laget inom trafik- och kommunikationsministeriet, säger trafik- och kommunikationsminister Lulu Ranne."

Källa: Tornedalsrådet