Järnvägsmässan Elmia Nordic Rail är invigd - men tungt inslag ströks från programmet

Järnvägsmässan Elmia Nordic Rail arrangeras den 10-12 oktober. FOTO: Anders Carlsson

Årets upplaga av Elmia Nordic Rail i Jönköping drog i gång i dag den 10 oktober. En järnvägsfrukost inledde evenemanget där Jönköpings länstrafik presenterade en miljardsatsning på den regionala kollektivtrafiken. Men arrangörerna hade också en tråkig nyhet: Konferensen Nordisk Dag ställs in. Enligt Elmia Nordic Rails presstjänst på grund av för få anmälda deltagare.

Elmia Nordic Rail arrangerades för första gången 1995 och har sedan dess gått av stapeln vartannat år med undantag för pandemiåret 2021. Årets upplaga pågår i tre dagar där varje dag har ett eget tema. Första dagen ligger fokus på teknik, innovationer och design.

Den andra dagen har ett geopolitiskt fokus. På programmet stod ursprungligen halvdagskonferensen "Nordisk dag" där möjligheterna till ett nordiskt järnvägssamarbete skulle avhandlas På agendan fanns bland annat Fehmarn Bält-förbindelsen ur ett Nordenperspektiv. Men arrangörerna strök konferensen på grund av för få anmälda deltagare. Planen är nu att genomföra Nordisk Dag vid ett senare tillfälle.

Den tredje dagen har Nordic Rail fokus på kompetensförsörjning och på hur branschen kan bli attraktiv för nya medarbetare. Då arrangeras bland annat Career Forum där studenter ges tillfälle att träffa och presentera sig för rekryterande företag.

Drygt 20 föreläsningar, kallade Tech Talks, kommer att erbjudas under järnvägsmässans tre dagar. Dessutom bjuds besökarna på "Tech walks", en temavandring genom mässhallen med besök hos olika utställare som har produkter inom det angivna temat. Det kan till exempel handla om ERTMS.

Bland nya och gamla utställare är förväntningarna höga på Elmia Nordic Rail

– Jag tycker att fysiska mässor är något utöver det vanliga. Där får man träffa människor och bygga långsiktiga relationer. När jag tidigare har varit med på mässan har jag alltid fått känslan av att alla som befinner sig på plats är där av rätt anledning och är genuint intresserade av vad som händer i branschen. Det tycker jag är unikt med Elmia Nordic Rail, säger Rikard Lövgren, försäljningschef i Sverige för GIFAS Electric AB som ställer ut för första gången i egen regi.

Text: Anders Carlsson