Afry har fått avtal med Danmarks största reningsverk

Reningsverket Biofos renar avloppsvatten från 1,2 miljoner invånare i Köpenhamnsområdet Foto: kerem karaarslan/unsplash

Under de kommande två åren kommer automationsingenjörer från Afry att stödja Biofos, Danmarks största reningsverk för avloppsvatten, med digital expertis, inklusive uppgraderingar, underhåll samt service och support.  Ramavtalet har ett uppskattat värde på upp till 24 miljoner kronor. 

Reningsverket renar avloppsvatten från 1,2 miljoner invånare i Köpenhamnsområdet vid tre olika anläggningar i Lynettehold, Damhusåen och Avedøre. Det gör reningsverket till det största avloppsreningsverket i Danmark. Under de kommande två åren kommer företagets automationsspecialister att leverera programmeringstjänster för den automatiska processtyrningen och övervakningsutrustningen. 

– Biofos är en viktig aktör inom den danska avloppsreningsbranschen, inte bara för att de är störst, utan också för att de använder resurserna från avloppsvattnet för att omvandla det till mer klimatvänlig energi i form av el, biogas och fjärrvärme, säger Kasper B. Nielsen, marknadsområdeschef för Advanced Automation i Afry Danmark. 

Ramavtalet innebär att företagets nu kommer leverera olika uppgifter som tidigare legat på flera olika leverantörer. Uppgifterna omfattar programmering av reningsverkets automatiska processtyrning och övervakningsutrustning i förhållande till IGGS och Siemens system. Utöver de dagliga uppgifterna tillhandahåller företaget även 24-timmars jourservice och support. 

– Våra automations- och elkonstruktörer är experter när det gäller att programmera lösningar för processtyrning och övervakning, och vi ser fram emot att omvandla vår kunskap och erfarenhet till konkreta och användbara lösningar på Biofos anläggningar. Vi erbjuder också service och support som är bemannad dygnet runt för att säkerställa att den dagliga verksamheten löper smidigt, vilket förklarar varför reningsverket kunde begränsa antalet leverantörer till endast en, säger Kasper B. Nielsen.