700 nya laddpunkter för elbilar

Företaget tillhandahåller marken, medan laddoperatören Recharge äger laddstationerna och ansvarar för installation, underhåll och drift av laddarna. Foto: Ikea

IKEA satsar stort på att förbättra infrastrukturen för laddning av elfordon i hela landet. I dagarna invigdes de nya laddpunkterna från Recharge utanför varuhuset i Bäckebol vilket ökade antalet supersnabbladdare i Göteborg med omkring 22 procent. Näst på tur är Kalmar och Örebro som ska vara färdiga kring midsommar.

Möbeljätten har redan idag laddpunkter för elfordon vid sina svenska varuhus. Nu utökar företaget antalet rejält tillsammans med Recharge och med hjälp av deras laddstationer blir det möjligt att ladda från Ystad till Haparanda. Borlänge var först ut och nu är Göteborg och Bäckebol också invigda. Kring midsommar är planen att nybyggda laddpunkter i både Örebro och Kalmar ska öppna. 

Vid varuhuset i Bäckebol finns det nu fyrtiotvå laddpunkter för elfordon varav sexton är så kallade supersnabbladdare. Det här innebär att antalet supersnabbladdare i Göteborg har ökat med 22 procent, från 61 till 77 stycken.  

"Det känns fantastiskt att vi är igång i Bäckebol och att vi inom kort öppnar i fler städer. Med den här satsningen blir det lättare att besöka oss om man har en elbil. Dessutom är det här en förutsättning för att vi själva ska kunna ställa om till eldrivna hemleveranser", säger Johan Mårtensson, Fulfilment Sourcing Manager på IKEA Sverige. 

bild
Johan Mårtensson, Ikea Sverige. Foto: Ikea

I Örebro och Kalmar bygger möbelvaruhuset sexton supersnabbladdare vardera vilket kommer att ge en rejäl ökning av antalet laddare i städerna. I Kalmar blir det en ökning från tio publika snabbladdare till 26. En ökning på hissnande 160 procent. I Örebro är dagens siffra fyrtio supersnabbladdare som blir 56 när IKEA inviger sina. Det ger en ökning på 40 procent.  

Kan ladda en bil på 15 till 45 minuter 
Av de laddpunkter som installeras vid varuhusen är sexton så kallade supersnabbladdande med en kapacitet på över 200 kW. Installationerna förbereds dock för att kunna utökas till 24 stycken supersnabbladdande per varuhus. En laddningsstation med supersnabbladdare innebär en uppladdningstid på omkring 15 till 45 minuter. Laddstationerna kommer även kunna användas av möbelvaruhusets eldrivna fordon för hemleveranser.   

bild
De nya laddpunkterna vid IKEA Bäckebol. Här finns nu 42 laddare, varav sexton så kallade supersnabbladdare där en laddning tar mellan 15 och 45 minuter. Foto: Ikea

– Det arbete som IKEA och vi nu gör, kommer att innebära en rejäl uppgradering av den svenska laddinfrastrukturen. Dessa laddstationer kommer att bli några av de största i Sverige och vi på Recharge är stolta över att vara en del av detta arbete. Vi är måna om att våra laddstationer byggs på platser med mycket trafik där det finns ett bra utbud av tjänster och IKEA är därför en perfekt partner för oss, säger Håkon Vist, VD på Recharge.   

Arbetet med att planera de nya laddpunkterna pågår nu på alla varuhus och de två företagen siktar på att fortsätta installationen vid fler varuhus under året.