Göteborgs kollektivtrafik utvecklas och förändras

Från och med den 19 juni kör totalt 365 bussar i Göteborg, Mölndal och Partille på el. Foto: Västtrafik

För att minska trängseln och snabba upp kollektivtrafiken ställer Västtrafik om kollektivtrafiken i Göteborg och flera linjer får nya körvägar. Det blir också sextiotre nya elbussar. Förändringarna gäller från och med 19 juni.

Nu blir det nya resvägar för flera linjer i Göteborg. Genom fler byten vid Stenpiren, Svingeln och Hjalmar Brantingsplatsen avlastas Brunnsparken där risken för störningar och förseningar idag är stor. 

– Göteborg växer och vi behöver kunna möta ett ökande resande i kollektivtrafiken. För att möjliggöra för fler att resa hållbart behöver vi korta restiderna och skapa nya resmöjligheter, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

bild
Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik. Foto: Västtrafik

Förändringar på flera linjer
För att minska trängseln och snabba upp kollektivtrafiken kommer flera linjer i Göteborgs stad och på Hisingen att få nya körvägar. Förändringar kommer att ske på bland annat linje 18, 19, 45, 58 och 60. Resenärer rekommenderas söka sina resor i appen Västtrafik To Go för att få koll på förändringarna.

63 nya elbussar
I juni blir det elbussar på linje 19, 21, 56, 25, 759, 60, 61, 62 och 63. I och med detta får flera områden i Göteborg tystare och renare trafik.

– Elbussarna gör att vi kan skapa tystare och renare städer att bo och leva i. Från och med i sommar kommer två av tre stadsbussar i Västra Götaland att gå på el, vilket är ett stort steg i rätt riktning, säger Camilla Holtet.

Från och med den 19 juni kör totalt 365 bussar i Göteborg, Mölndal och Partille på el.

Helt nya linjer i juni:
56 Gamlestadstorg – Bergsjön
61 Masthugget – Johanneberg – Heden
63 Linnéplatsen – Heden
759 Mölndals innerstad-Västra Balltorp
43 Skogome-Backa-Svingeln
135 Säve depå – Hjalmar Brantingsplatsen
137 Kornhall – Hjalmar Brantingsplatsen
21 Eketrägatan – Bergsjön

Linjer som läggs ner i juni:
52 ersätts av linje 63
58 ersätts av linje 21/56
45 ersätts av linje 18/19
143 ersätts av linje 43

Källa: Västtrafik