Sweco förvärvar affärsområdet Plan- och mättjänster från Metria

Foto: Janne Mikkonen

Sweco har tecknat avtal om att förvärva affärsområdet Plan- och mättjänster från Metria AB, som är en del av Sikri Group ASA. Med förvärvet växer Swecos affärsenhet för mätningsteknik från cirka tvåhundra medarbetare till cirka trehundra och stärker därmed sin ledande position på den svenska marknaden.

Metrias affärsområde Plan- och mättjänster är specialiserade inom plan- och mättekniska tjänster för hela samhällsbyggnadsprocessen. Bred geografisk närvaro i hela landet och en stark position mot kommuner som kundgrupp kompletterar och stärker Swecos erbjudande. Affärsområdet har cirka etthundratio medarbetare på tjugo orter och en årlig omsättning på cirka 130 miljoner svenska kronor.

– Digitala lösningar som redovisar den fysiska världen möjliggör datadriven transformation i den gröna omställningen. Med förvärvet av Metrias affärsområde Plan- och mättjänster blir vi marknadsledande inom mätningsteknik och kan göra ännu mer skillnad för våra kunder och för framtidens hållbara samhällen, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

bild
Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.
Fotograf: Anna W Thorbjörnsson

– Plan- och mättekniska tjänster är viktiga möjliggörare för hållbar samhällsutveckling och behovet av avancerade tjänster inom området ökar. Det driver vår utveckling av nya tekniska tjänster i framkant samtidigt som det bidrar till tillväxt. Swecos affärsenhet Mätningsteknik har under senaste året växt organiskt med drygt 30 procent. Nu tar vi ytterligare ett steg i vår tillväxtresa, vilket känns väldigt spännande, säger Martina Söderström, divisionschef Environment & Planning, Sweco Sverige

– Det här är ett mycket positivt steg för alla parter. Att Metrias plan- och mätverksamhet blir en del av Sweco medför möjligheter både för kunder och medarbetare. Metria kommer framöver att fokusera på sin kärnverksamhet, digitala lösningar och tjänster inom GIS, geodata, affärs- och fastighetsinformation, säger Jonas Åkerman, vd Metria.

Metrias verksamhet bedrivs i två affärsområden; Plan- och mättjänster och Geoinformation. Sweco har tecknat avtal om att förvärva Plan- och mättjänster medan Metria fortsätter att driva affärsområdet Geoinformation.