VR ökar tågförbindelserna på finländska stambanan och förbättrar infrastrukturen

En lurvig tågresenär på stationen i Helsingfors gläder sig för flera nya avgångar. Foto: VR, Pekka Keskinen

Tågoperatören VR ökar antalet tågpass under helger. Förbättringar kommer att göras i bland annat regionerna Jyväskylä, Tammerfors, Tavastehus och Vasa. Järnvägsverket utför spårarbeten i området under våren, då en del av tågtrafiken ersätts med bussar.

Jyväskylä får ett nytt direkttåg till Helsingfors på fredags- och söndagskvällar. Dessutom kommer tågtrafiken från Helsingfors till Tammerfors att läggas till lördag och söndag kväll. Alla nya tåg stannar också i Tavastehus.

- För närvarande är tågresandet starkt fokuserat på helgresor, och de nya linjerna ger ytterligare erbjudanden till de mest populära helgresetiderna. Med dessa förändringar kommer exempelvis Tavastehus resenärer att få ett utökat utbud av tjänster för de tiderna, som vi nu har fått feedback på om det för långa serviceintervallet, säger Juho Hannukainen, VR:s planeringschef.

Flera nya avgångar

Dessutom startade två nya tåglinjer till de två som kom till mellan Helsingfors och Uleåborg i december. Dessa har hittills trafikerats från onsdag till fredag ​​och på söndagar, den 19 juni, men börjar börjar trafikera nu varje dag. Det ena tåget avgår från Helsingfors klockan 10.03 och det andra från Uleåborg klockan 15.30. Tåget från Helsingfors stannar också i Tavastehus, och båda tågen stannar i Tammerfors, Seinäjoki och Karleby.

Spårarbeten kommer att påverka tågtrafiken på stambanan i april-maj

Järnvägsverket beställer spårarbeten mellan Seinäjoki och Uleåborg mellan april och juni. På grund av banarbeten kommer flera dagliga tåg att ersättas av bussar mellan Seinäjoki och Karleby eller Uleåborg vid följande tider:

Källa: VR