AFRY får uppdrag i Tyskland

Foto: tanvi sharma/unsplash

APK AG har tilldelat AFRY ingenjörstjänsteuppdraget för projektutvecklings-faser för sin första plaståtervinningsanläggning i industriell skala med sin egna teknologi. Anläggningen planeras att byggas i Tyskland med en kapacitet att hantera ca 40 000 ton plastavfall årligen.

APKs ambition är att öka återvinningen av mjuka förpackningsmaterial, vilka idag utgör en majoritet av blandat plastavfall från konsumentflödet. Newcycling-teknologin, som har utvecklats av företaget, är en unik lösningsmedelsbaserad process som separerar olika polymerer i förpackningsmaterial av flerskiktsplast och framställer återvunna material med en hög renhetsgrad, lämplig för nya produkter.

AFRYs uppdrag innefattar tjänster för alla ingenjörsdiscipliner, samt tillståndsprövning och projektplanering för projektutvecklingsfaserna FEL-2 (förprojekt) och FEL-3 (basic engineering). Uppdraget kommer att tillhandahålla nödvändig information och ett uppskattat investeringsvärde för att APK ska kunna fatta ett slutligt beslut om investering. Projektutvecklingsfaserna förväntas avslutas under Q3 2023.

– Vårt företag har en extremt dynamisk utveckling framför sig i Tyskland och internationellt. Vi vill kunna presentera betydande resultat till 2025 så vår ribba för att välja rätt ingenjörspartner var därmed väldigt hög. AFRY övertygade oss, säger Susanne Küppers, styrelsemedlem för APK AG.

Om APK
Plastavfall är ett av vår tids mest brådskande problem. För att möta den utmaningen utvecklar företaget framåttänkande teknologier under märket Newcycling, som kommer att minska CO2-utsläppen, såväl som att säkerställa råmaterialtillgången för kommande generationer. APK AG, grundat 2008, har för närvarande nästan tvåhundratjugo anställda och driver en unik pilotanläggning i Merseburg, Tyskland och ett tekniskt center i Frankfurt-Höchst.

OM AFRY
Afry är ett svenskt ingenjörs- och designföretag med verksamhet inom energi, industri och infrastruktur. Företaget bildades 2019 efter ett samgående mellan svenska ÅF och finländska Pöyry, och har sitt huvudkontor i Solna kommun.