Danmark och Tyskland ingår ett avtal om vätgasrör

Lille Torup gör sig redo att spela en stor roll i vätgasinfrastrukturen. Danska Energinets dotterbolag, Gas Storage Denmark, som äger och driver Lille Torup Gaslager, kommer att konvertera de underjordiska lagren för att kunna lagra vätgas för export bland annat till Tyskland. Foto: Danska Energinet

Möjligheten till export kommer att ge investerare trygghet och främja branschen, enligt vätgasintressenter, som välkomnar ny vätgasinfrastruktur mellan Danmark och Tyskland.

Energiminister Lars Aagaard (M) och Tysklands ekonomi- och klimatminister, vicekansler Robert Habeck, skakade hand nyligen med anledning av undertecknandet av en dansk-tysk överenskommelse om öppnandet av en vätgasledning mellan de två länderna senast 2028.

Det är ett önskemål som branschen har haft på listan länge. Det danska målet för elektrolyskapacitet år 2030 är 6 gigawatt. Detta är mycket mer än vad Danmark själva kan använda. Därför ligger det ett exportäventyr i målsättningen, men det kräver att vätgasen kan ta sig ut ur landet, och det måste den nya rörledningen hjälpa till med.

Så snabbt som möjligt

Branschen har länge efterlyst vätgasinfrastruktur både internt i Danmark och i förhållande till utlandet och välkomnar därför det nya avtalet.

- Det är ett riktigt positivt steg. Vi behöver infrastruktur så snabbt som möjligt så att vi kan bygga en stark vätgas- och PTX-industri i Danmark med möjlighet att producera mycket mer grön vätgas som kan hjälpa till att minska koldioxidutsläppen också inom europeisk industri, säger Tejs Laustsen Jensen, direktör för vätgasindustrin.

En milstolpe

Hos Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) kallas den politiska överenskommelsen mellan Danmark och Tyskland för "en milstolpe".

- Det är verkligen viktigt att frigöra potentialen som finns i Nordsjön. Inte bara för CIP, utan lika för danskarna, säger Karsten Plauborg, partner i CIP.

För CIP specifikt innebär det nya avtalet om vätgasledningen bättre förutsättningar för 1GW PTX-projektet Høst, som företaget för närvarande bygger i Esbjerg.

Det mest självklara är, som Energimyndigheten tidigare påpekat, att omvandla en av de två gasledningarna som går de 94 kilometrarna mellan Egtved i Danmark och Ellund på den dansk-tyska gränsen för transport av vätgas. Rören invigdes 2013 och används idag för att transportera metan.

Källa:  Infrastructure Partners (CIP)