Brittiska höghastighetslinjen HS2 genererar 1,7 miljarder pund till företag i West Midlands

HS2 är Storbritanniens nya höghastighetslinje som byggs från London till nordväst, med HS2-tåg som förbinder de största städerna i Skottland med Manchester, Birmingham och London. Bild: HS2 Ltd.

En ny rapport som släpptes nyligen av HS2 Ltd beskriver de ekonomiska fördelarna med Storbritanniens nya höghastighetsprojekt hittills längs bansträckan genom regionen West Midlands.

HS2 Ltd släppte nya siffror för att visa att under de senaste sex åren har 422 West Midlands-företag fått en andel på över £1,7 miljarder i kontraktstilldelningar, vilket visar hur HS2:s konstruktion spelar en viktig roll för överlevnaden och tillväxt av företag i hela regionen.

Siffrorna visar att små och medelstora företag baserade i området framstår som de största vinnarna, med en andel på 78 procent av lokala kontraktstilldelningar.

Längs stora städer

Bara under 2022 uppgick värdet av HS2-kontrakt som tilldelades lokala företag (816 miljoner pund) nästan dubbelt så mycket som värdet av den ekonomiska ökningen som levererades i West Midlands av sportevenemanget Birmingham Commonwealth Games 2022 (453,7 miljoner pund).

HS2 är Storbritanniens nya höghastighetslinje som byggs från London till nordväst, med HS2-tåg som förbinder de största städerna i Skottland med Manchester, Birmingham och London. HS2 är det största infrastrukturprojektet i Europa och det viktigaste ekonomiska och sociala förnyelseprojektet på årtionden.

Påverkar West Midlands

- Så fort arbetet startade med Storbritanniens flaggskeppsinfrastrukturprojekt insåg företag i West Midlands den enorma potentialen i HS2, säger Mark Thurston, VD på HS2 Ltd.

- Kontrakt värda miljoner hjälpte till att hålla fabriker i produktion och tusentals jobb säkra som landet bekämpade pandemin, och just nu stödjer vi dem som känner levnadskostnadens tryck.

- Som rapporten visar, har HS2:s transformationsresa redan slagit igenom och West Midlands är ombord och skördar frukterna, säger Thurston.

Arbetskraft

Den positiva effekten av HS2:s konstruktion märks också av lokalbefolkningen som arbetar med projektet, utvecklar sina karriärer och får tillgång till gratis utbildning för att kunna förbättra sin kompetens för nya yrkesmässiga möjligheter.

Över 8 800 personer deltar direkt eller indirekt i HS2:s konstruktion i området, däribland de 729 tidigare arbetslösa lokala invånare som tidigare var arbetslösa har nu jobb, och 399 personer har slutfört eller studerar för närvarande en lärlingsutbildning.

Balfour Beatty VINCI, HS2:s byggpartner för regionen, har redan levererat över 81 000 timmars utbildning för att skapa den 7 000 personer starka högkvalificerade arbetsstyrkan som den behöver för att uppfylla en mängd olika roller på plats och kontor.

Byggnadsframsteg

Bygget är i full gång på över 350 platser mellan London och West Midlands. I denna region pågår arbetet med att förbereda två toppmoderna stationer – Birmingham Curzon Street och Interchange, och Washwood Heath Depot – underhållsanläggningen och kontrollcentret för hela HS2-linjenätet.

Källa: HS2-projektet