Norge: Omfattande saneringsarbete efter snöstormar och jordskred vid Bergensbanan

Norska snöstormens följder. Stora mängder snö täcker järnvägen och dess infrastruktur vid Bergenbanan. Foto: BaneNOR, kredit: Erling Nesbø

Det har varit en krävande natt och morgon för passagerare och besättningar längs Bergensbanan efter snödrivor och stormar. Det har också förekommit flera fall där städpersonalen har hjälpt tåg med utmaningar under stormen.

Nyligen drabbades norska Bergensbanan en stark snöstorm, med en lavin till följd som hade en bredd på 15 till 20 meter och träffade snötäckta Store Kleven, som ligger i samma nivå som Klevavatnet mellan Hallingskeid och Myrdal.

Skredet har fyllt delar av överbyggnaden med runt 600 kubikmeter snö.

På grund av stora mängder nederbörd och hårda vindar hade en gul varning redan aktiverats på stora delar av Bergensbanan.

Insats med snöslunga

En Beilhack, en stor rälsmonterad snöslunga, skickades ut från Myrdal, men den hann inte fram till olycksplatsen.

Planen är nu att röja undan snön med hjullastare från båda sidor av rutschkanan.

Dessutom ska lösa plåtar och trasiga stålbalkar i snötäcket kapas och tas bort. Det finns även skador på kontaktledningssystemet, men om det är mindre eller större skador får BaneNOR en överblick över först när arbetet fortskrider.

Det är ännu osäkert när arbetet kan starta då skredplatsen först måste säkras av en geolog. Det är fortfarande osäkert när Bergensbanan kan öppnas för vanlig trafik.

Övernattade på tåget

Arbetet kommer att utföras av och med erfarna manskap från Spordrift, Mesta och Veidekke.

Tågbolaget Vys eftermiddagsexpress från Oslo S till Bergen övernattade på grund av ovädret i Myrdal fram till nästa morgon med cirka 180 passagerare ombord.

Tåget hade även problem med frusna bromsar. Nyligen röjdes äntligen sträckan från Flåm till Myrdal, passagerarna fraktades med tåg till Flåm och med buss vidare till Bergen.

BaneNOR har även haft godståg stående på olika platser väster om Finse, bland annat vid Mjølfjell, Fagernut och Hallingskeid.

Källa: BaneNOR