Är energiflöde i två riktningar framtiden?

Foto: Wallbox

Dubbelriktad laddning är elbilsladdning som går i två riktningar, från energikällan till elbilen eller från elbilen till energikällan/byggnaden, snarare än att bara strömma elektricitet från elnätet till elfordonet. Denna lösning gör att den redan köpta energin som fordonet har laddats med eller energin som produceras från eventuella solpaneler på husets tak kan matas tillbaka till hemmet, byggnaden eller nätet, vilket gör bilbatteriet till ett lagringssystem.

Även om dubbelriktad laddning för många representerar framtiden, är det redan en realitet med exempelvis Wallbox Quasar, som är den första dubbelriktade laddaren på marknaden.

Wallbox har som exempel sömlöst integrerat laddaren på sitt huvudkontor i Barcelona, som nu drivs på ett hållbart och effektivt sätt. Där kombinerar de den med annan infrastruktur som solpaneler, stationär batterilagring och elnätet. Denna lösning hanteras med hjälp av intelligensen från Wallbox Sirius, en energihanteringslösning som sömlöst integrerar elnätet med förnybara energikällor och balanserar distributionen i realtid för att täcka hela byggnadens energibehov, vilket optimerar energikostnader och minskar miljöpåverkan väsentligt.

Ekonomiska fördelar - Genom att återföra ström till hushållsnätet kan du ladda ditt fordon genom att dra fördel av de tider på dygnet som priserna är som lägst, och sälja tillbaka strömmen vid tidpunkter med störst energibehov och få ett ännu bättre pris.

Miljöfördelar - Elbilar är idag nyckelpelarna i en ny energihanteringsparadigm där energin är grönare och kunden har mer makt att bestämma. Dubbelriktad laddning kommer att hjälpa människor att göra sina hem mer miljövänliga, särskilt i kombination med förnybara energikällor. Ibland finns det en rädsla för att förnybara energikällor kan vara opålitliga, mindre planerbara, men genom att kombinera dem för användning med en dubbelriktad laddare kommer de som äger ett elfordon att kunna använda dess batteri som energilagring för en mer pålitlig energitillförsel.

Sociala fördelar - Att använda elbilar som energikälla i hemmet kan bli bekvämt för hela grannskapet där man bor: om flera elbilsägare väljer att använda dubbelriktade laddare och utnyttjar energin som lagras i bilen för att driva sina hem, kan lokala överspänningar under tider då energipriserna är höga undvikas.

Skillnaden mellan dubbelriktad laddning och smart laddning
Dubbelriktad laddning gör att energiflödet kan färdas i två riktningar. Smart laddning, å andra sidan, hänvisar till alla typer av elbilsladdning (enkelriktad eller dubbelriktad) vars varaktighet och hastighet styrs av en "smart" enhet - tack vare dataanslutningen mellan elfordonet, laddaren och energikällan - snarare än genom en manuell strömbrytare.