Gävle hamn expanderar med nya spår

Foto: Trafikverket

Gävle hamn är i ett expansivt skede och förutser en ökning av sina transporter. Trafikverket arbetar för att möjliggöra en kapacitetsökning genom en direktansluten järnväg för södergående tåg till och från hamnen, elektrifieringen samt förlängningen av det befintliga järnvägsspåret från Gävle godsbangård över Näringen till Gävle hamn.

Den äldre tåglösningen till och från hamnen innebar bristande utformning och logistik. All tågtrafik var tvungen att först passera en hårt belastad godsbangård, vilket påverkade hamnens kapacitetsbehov. Trafikverket vill möjliggöra en kapacitetsökning genom en direktanslutning för södergående tågtrafik till och från hamnen. 

Arbetet startade 2017 och järnvägen beräknas öppnas för trafik i mars 2023. Spåret avser endast godstrafik.

Målsättningen för Trafikverket är att möjliggöra effektiva och miljövänliga transporter till och från hamnområdet. Med en modern järnväg slipper man byta från ellok till diesellok på godsbangården, vi minimerar CO2-utsläpp och buller samt minskar kostnaderna för alla godskunder. En enkelresa till hamnen blir dessutom 30-45 minuter snabbare.

Spårdragningen är preliminär och kommer fastställas först när projekteringen är klar. 

bild
Karta för planområdet. Karta: Trafikverket