Stora planer på vätgasledningar från Bornholm till Europa

Gascades naturgsanläggning i Reckrod delstaten Hessen. Foto: Gascade

Tre tyska systemoperatörer med Gascade i spetsen har startat projekt som går ut på att bygga ett stort nätverk för vätgasinfrastruktur.

Kopplingen kommer att stå som en europeisk vätgasryggrad, säger projektledaren.

Bornholm håller successivt på att bli något av ett epicentrum för framtidens energisystem. I alla fall om bara några av de projekt som har lanserats blir verklighet.

Även vätgastransporter

De danska politikerna har redan beslutat att ön ska bli en uppsamlingsplats för 3 GW kraft från havsbaserade vindkraftsverk – kraft som sedan ska transporteras till Själland och Tyskland. Men enligt den tyska gas-TSO:n Gascade måste även vätgas transporteras söderut.

Företaget har tagit ledningen i ett projekt med titeln "Flow - making hydrogen happen", som ska omvandla befintliga gasledningar till vätgasrör. Konceptet föll på plats först i december.

Drygt 1100 kilometer

- Den större bilden är att vi bygger en viktig del av Europas vätgasinfrastruktur. Det blir både en lång pipeline och det största projektet av det här slaget när vi pratar om kapacitet, förklarar Dirk Flandrich.

Han är projektledare inom vätgasområdet på Gascade och projektledare på Flow-satsningen.

Planen är att förbindelsen ska gå över 1 100 kilometer. Från Bornholm över Lubmin, sedan ner genom Tyskland och vidare till både Tjeckien och Polen och eventuellt även Österrike och Frankrike. Den kommer att ha en total kapacitet på upp till 20 GW på sikt – beroende på tryckförhållanden.

- Det blir en pipeline som även har tillgång till andra länder och kan försörja både tyska kunder och kunder i transitländer. Vi kommer också att koppla projektet till andra tyska elnätsprojekt, säger Dirk Flandrich.

Tre parallella gasrör

Flow-projektet omfattar tre parallella gasrör som var och en har en diameter på 1,4 meter. Det är den största gaskorridoren i Europa. Och behovet av nya rör blir bara några kilometer, säger projektledaren.

Från norr till söder

Det är tänkt att den första rörledningen ska omvandlas till vätgastransport år 2025. Den kommer att tillåta transport av vätgas från den nordöstra regionen Mecklenburg-Vorpommern till det centrala området i delstaten Thüringen. Infrastrukturen kommer sedan att utökas till Hess och Rheinland-Pfalz 2028, medan Baden-Württemberg och Bayern följer några år senare.

Källa: Gascade