Green-techbolaget Wayout verksamt inom dricksvattenförsörjning reser 60 miljoner kronor 

En enda SmartPod kan producera 240 000 liter dricksvatten i månaden och hindrar samtidigt upp till 250 000 plastflaskor och 40 ton koldioxid från att komma in i ekosystemet. Foto: Wayout

Wayout International, verksamt inom dricksvattenförsörjning, reser 60 miljoner kronor från investerare

Idag saknar fler än två miljarder människor tillgång till rent dricksvatten. Enligt FN riskerar den globala efterfrågan på dricksvatten att överstiga tillgången med hela 40 procent 2030. Wayouts proprietära teknologi kombinerar toppmodern processteknik med mjukvaruapplikationer som gör det möjligt att producera och distribuera perfekt dricksvatten var som helst i världen, med minimalt ekologiskt avtryck.

Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar klimatutmaningar såsom tappning, logistik och distribution, och man eliminerar även användningen av plastflaskor, vilket minskar koldioxidutsläppen. 

Det prisbelönta vattenreningsbolaget Wayout tar in 60 miljoner kronor i ny investeringsrunda. Det nya kapitaltillskottet ska användas till att bland annat skala upp och expandera i Mellanöstern där bolaget upprättar ett dotterbolag, och till att etablera system i Asien och i Indiska Oceanen där bolaget valts ut av FN för att snabba på skiftet mot mer hållbar utveckling.

bild
Foto: Wayout

”Vi är mycket stolta över förtroendet från våra investerare. Det senaste året har också organisationer och myndigheter inblandade i större infrastrukturella projekt inom vattenförsörjning kommit till oss för möjliga lösningar, där vår teknologi är unik i att öppna för möjligheter i så vitt skilda sammanhang runt om i världen”, säger Ulf Stenerhag, VD för Wayout.

Till tidigare investerare ansluter nu Climentum Capital, Gullspång Re:food och Raiven Capital som nya delägare.

”Climentum Capital är en Artikel 9-fond som investerar i bolag som har dokumenterad potential att minska CO2-utsläpp med i storleksordningen miljontals ton årligen. Med Wayouts system undviker man fossildriven transport av vatten i fossilbaserade plastflaskor på en global skala”, säger Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital.