Finländska Pyhäjoki vill ha nytt kärnkraftverk– kommunen söker medel från departementet för utredningen

Udden Hanhikivi där färdig infrastruktur redan har byggts. Udden och dess markområden ägs fortfarande av elföretaget Fennovoima. Foto: TEM

Ett projekt har startats i Pyhäjoki för att få ett nytt kärnkraftverksprojekt till kommunen, säger tidningen Uutissuomalainen. Syftet skulle vara att få en ersättare till Fennovoima-projektet som misslyckades tidigare i år.

Pyhäjoki kommun ansöker om medel från Arbets- och näringsministeriet (TEM) för ett projekt som utforskar möjligheterna att starta ett nytt kraftprojekt i kommunen. Kostnadsuppskattningen för undersökningsprojektet är 500 000 euro för de kommande två åren och medel på 400 000 euro har sökts från finansieringen av TEM:s plötsliga strukturförändring. Förhandlingar med departementet pågår.

-  Det kan handla om till exempel små kärnkraftverk och produktion av ren vätgas som eget projekt, vilket kräver mycket el, säger Matti Soronen, kommunchef i Pyhäjoki, till Uutissuomlainen.

 Små reaktorer

Enligt Soronen kan eventuellt även små reaktorer, det vill säga kärnkraftverk med en eleffekt på mindre än 300 megawatt, placeras i området Hanhikivenniemi, där färdig infrastruktur redan har byggts. Udden Hanhikivi och dess markområden ägs av Fennovoima.

I våras avbröt Fennovoima kontraktet om leverans av anläggningen för kärnkraftverket Hanhikivi med det ryska dotterbolaget Rosatom. På grund av projektets misslyckande förlorade mer än 500 personer sina jobb.
 Byggmästare och ingenjörer är oroliga för sysselsättningen i området eftersom byggandet bleknar i takt med den ekonomiska nedgången.

- Fennovoimas beslut att säga upp Rosatoms kontrakt i kärnkraftsprojektet Hanhikivi 1 var korrekt, men det omfattande det byggda verksområdet och infrastrukturen måste användas för det nya kraftverket, säger föreningens ordförande Jukka Lintunen i ett pressmeddelande.