Microsofts tredje finländska datacenter byggs i Vichtis

Satsningen driver på digitaliseringen i Finland. Bild: Kredit: Microsoft

Microsoft bygger upp ett datacenterområde med tre stora datacentraler i huvudstadsregionen.

Microsoft väljer Vichtis som ort för sitt tredje datacenter i Finland, meddelar bolaget. Teknikjätten berättade tidigare i vår om sina planer på att bygga liknande datacenter i Esbo och Kyrkslätt.

Driver på digitaliseringen

Målet är att skapa ett datacenterområde kring huvudstadsregionen, med flera datacentraler som fungerar självständigt men stöder varandra.

Satsningen driver på digitaliseringen i Finland, menar bolaget. Över fyra års tid väntas Microsoft, tillsammans med sina samarbetspartner och kunder, dra in över 17 miljarder i omsättning i Finland och skapa över 11 000 nya arbetstillfällen i landet. Detta enligt en utredning av analysföretaget IDC.

- Med hjälp av datacentren kan företag, högskolor och forskningsinstitut använda molndata för innovation, digitalisering och datadriven tillväxt ännu mer effektivt", säger Microsofts Finlandsdirektör Mervi Ahonen i pressmeddelandet.

Molntjänstkunder i 140 länder

Bygget av datacentren inleds när detaljplanerna är gjorda och tillståndsprocesserna avklarade. För Vichtis del handlar det om den största privata investeringen i kommunens historia.

De nya datahallarna i Finland är en del av Microsofts globala infrastruktur för molntjänster. Dit hör över 60 datacenterområden med sammanlagt över 200 datahallar. Bolaget har över en miljard molntjänstkunder i 140 länder.

Källa: Microsoft