Strejken över – hopp om snar charterstart

Francisco Ubilla/AP: Många charterresenärer väntar på att SAS flygningar ska komma i gång igen. Arkivbild från Mallorca.

Claes Pellvik är kommunikationschef på charterbolaget Ving. Han har följt förhandlingsturerna och är lättad att det nu är över.

Naturligtvis är vi väldigt glada att de har kommit i mål så att trafiken nu kan återupptas så fort som möjligt.

SAS kommunikationschef Karin Nyman säger att läget är gynnsamt men att allt inte är på plats ännu.

Det ser ganska bra ut, men sedan kan det säkert bli störningar i mindre omfattning. Strejken avslutades ju så pass sent att det kan bli svårt att hinna få personalen på plats på vissa av flighterna, säger hon på tisdagsmorgonen.

Ta någon dag

Ving har planerat för tolv charterflyg med SAS från Sverige denna vecka. Det gäller avgångar på fredag, lördag och söndag. Totalt är cirka 1 200 gäster inbokade på dem, berättar Pellvik. Han hoppas att de charterresenärerna nu kan komma iväg.

Det räknar vi nog med, att det ska kunna gå så som planerat eftersom det är några dagar bort. Även om det säkert kommer att ta någon dag innan flygplan och besättningar är på rätt plats.

Bolaget har även haft charteravgångar med SAS planerade till tisdagsförmiddagen men det är redan klart att de är inställda. Ving har även en del bokningar på reguljära flyg de kommande dagarna.

I tillägg till det så har vi knappt 400 gäster som åker med reguljära paketresor med SAS.

Väntar på hemresa

Ving har även några få charterresenärer som väntar på att få komma hem till Sverige.

De allra, allra flesta av våra gäster är redan hemma för vi har inte skickat ut några gäster på två veckor med SAS.

Enligt SAS egna beräkningar har uppemot 30 000 passagerare per dag berörts av att bolagets planerade avgångar ställts in.

Vi är säkra på att SAS kommer att jobba så snabbt som möjligt för att få i gång allt på bästa sätt.