Ukraina: Ukrzaliznycya startar ringlinje i Kiyv

Chefen för Kyivs regionala statsförvaltning räknar med att City Express-projektet ger en fördubbling av kapaciteten för järnvägstransporter: från 77 tusen passagerare per dag till 150 tusen. Karta: Ukrzaliznycya

Mitt under kriget fortsätter de ukrainska järnvägarna att utveckla "Kyiv City Express". Den 19 september började ytterligare ett moderniserat elektriskt tåg trafikera den nyinrättade ringleden och en ny hållplats etablerades vid Kïvsʹka Rusanivka stationer.

Enligt Oleksandr Kamišin, styrelseordförande för Ukrzaliznycya, gav kriget fart åt utvecklingen av City Express-projektet, som lanserades 2021.

- Kyiv City Express kommer att vara en del av detta projekt. På mindre än en månad transporterade de över 200 tusen passagerare. Idag använder vi ett elektriskt tåg som vi moderniserade under kriget på sträckan. Därför är det bara moderniserade tåg som körs på Kiiv-ringen elektriska tåg.

Redan under krigets första dagar

Redan under kriget förnyade Ukrzaliznycya plattformen Kïvsʹka Rusanivka på den elektriska tåglinjen. Sedan den 19 april 2022 har ringtåget stannat i Kïvsʹka Rusanivka. Den här hållplatsen hade inte varit i drift sedan 2011 och var i ett skick av förfall.

- Vi renoverade den på kort tid, inklusive reparation och förstärkning av plattformen. Den här stationen kommer säkerligen att tas väl emot av invånarna i Rusanivka, Bereznjakiv, Socmist och andra stadsdelar", säger Oleksandr Percovsʹkij, styrelseledamot i Ukrzaliznycya.

- Den renoverade plattformen har belysning i på- och avstigningsområdena, moderna sanitära utrymmen och har anpassats för transport av funktionshindrade och utrustad med separata parkeringsplatser för cyklar, nya ergonomiska säten för passagerare, ett nytt energieffektivt belysningssystem, ett brandsläckningssystem, ett informationssystem och annat, säger Oleksandr Boldov, chef för lokaltrafiken vid Ukrzaliznycya.

Den 21/03/2022 satte Ukrzaliznycya elektriska tåg i drift på linjen Darnicja - Svjatošin och den 27/03/2022 fullföljde företaget förberedelserna för den ny järnvägsdriften. Tåget gör för närvarande 20 stopp på sin sträcka.

Under kriget är tåget mycket populärt eftersom det erbjuder en snabb och säker anslutning till destinationen. Ringlinjen betjänar även den högra och vänstra stranden av Kiyv, medan tunnelbanan i huvudstaden körs med vissa restriktioner.

Källa Ukrzaliznycya