Danmark kan komma att kräva att Nord Stream 2 tas bort från danskt territorium igen

Lastning av Nord Stream-projektets betongbelagda rörledningar för Östersjöledningen i hamnen i Slite, Gotland. Foto: Wikipedia, Common, kredit: C-M

Nord Stream 2 har sagt upp alla sina anställda och Tyskland kommer att vara oberoende av rysk gas i slutet av 2024. Om pipeline-utrustningen inte används kan den danska energimyndigheten kräva att den tas upp igen.

Framtidsutsikterna för den kontroversiella ryska gasledningen Nord Stream 2 är extremt osäkra efter Rysslands attack mot Ukraina.

Danmarks Energinet tror på flera möjliga LNG-terminaler i Danmark

Skulle Danmark välja att följa det tyska exemplet och etablera LNG-terminaler finns det i teorin tre möjligheter för detta. Det uppger klimatminister Dan Jørgensen (S) med hänvisning till Energinet.

Som ett led i Tysklands och resten av EU:s ansträngningar att minska beroendet av rysk naturgas har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelat att den tyska regeringen planerar att bygga två terminaler för LNG – flytande naturgas.

I Danmark finns inga terminaler för att ta emot LNG som det ser ut idag. Men i själva verket är det inte nödvändigtvis en helt avlägsen tanke.

Det uppger klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen (S) i ett nytt ministersvar.