Ny Vägledning Klimatförbättrad betong

Svensk Betong publicerar nu vägledning för klimatförbättrad betong. Foto: Svensk Betong

Svensk Betong publicerar handboken Vägledning Klimatförbättrad betong. För att främja omställningen och gå från ord till handling publicerar Svensk Betong nu Vägledning Klimatförbättrad betong Utgåva 2, där första utgåvan publicerades 2019. Vägledningen är genomgående reviderad och lyfter på ett tydligare sätt fram betydelsen av att se klimatoptimering av vår byggda miljö ur ett större perspektiv.

Det är idag möjligt att nå upp till halverad klimatpåverkan från betong beroende på typ av konstruktion. Den reviderade standarden ger ökade möjligheter till minskad klimatpåverkan genom ytterligare öppningar för att ersätta delar av cementen med alternativa bindemedel.

Arbetet att klimatoptimera en betongbyggnad handlar om teknik, men lika mycket om processer. Att nyttja betongens egenskaper på ett optimalt sätt genom insatser för att välja en resurseffektiv konstruktion, rätt betong på rätt plats och att klimatförbättra de valda betongsorterna.

– Vi ser att det finns ett fortsatt behov av kunskapsuppbyggande och utbildning i vad som är möjligt att göra redan idag. Med utgåva 2 av Vägledning klimatförbättrad betong ger vi byggsektorns alla aktörer information och exempel på vad som är möjligt, handfasta råd och ett stöd vid kravställande för att redan idag reducera betongens klimatpåverkan säger Malin Löfsjögård, vd, Svensk Betong.

– Sverige har behov av många nya bostäder, stora infrastruktursatsningar och konstruktioner för att möjliggöra klimatomställningen. I dessa framtidsinvesteringar spelar betong en viktig roll för genomförandet och då ska vi se till att använda betong med såg låg klimatpåverkan som möjligt. Redan idag kan beställare göra medvetna val genom att efterfråga klimatförbättrad betong i upphandlingar.