Sparar 75 miljoner liter vatten per år

System tillför pH-optimerad hypoklorsyra i reningsprocessen. Foto: Ystads kommun

Ett nytt reningssteg införs under året vid Sjöhög som kommer medföra en minskad dricksvattenanvändning motsvarande 75 miljoner liter per år. Den svenska leverantören Anolytech kommer vara en del av projektet, och för företaget innebär ordern ett genombrott på en ny marknad.

Ystads kommun har fått bidrag från Länsstyrelsen till att bygga en anläggning som omvandlar renat avloppsvatten till ett tekniskt vatten. Satsningen innebär att reningsverket framöver kan återanvända avloppsvatten i processerna vid reningsverket i stället för att som idag, använda dricksvatten.

För desinficering av det tekniska vattnet kommer en teknisk lösning från Anolytechs att användas. Tekniken innebär att smittämnen i filtrerat renat avloppsvatten avdödas med hjälp av ett system som kontinuerligt tillför pH-optimerad hypoklorsyra som produceras direkt på plats. Det desinficerande reningssteget bidrar till att det tekniska vattnet som produceras kan uppnå kraven för god badvattenmiljö, vilket är ett krav som ställs på produktionsanläggningen i projektet.

Av kravspecifikationen som ställdes i upphandlingen var det också tydliggjort att det desinficerande reningssteget i projektet inte får störa övriga processer i reningsverket eller på något sätt försämra villkoren för att personalen ska tillförsäkras en god arbetsmiljö.

– Installationen på Ystads reningsverk ger oss den referens vi behöver för att driva ett nödvändigt teknikskifte från kemikaliebaserad till miljövänlig desinficering av vatten. Multiplicerar man de 75 miljoner liter vatten Ystads kommun sparar med landets alla kommuner inser man snabbt miljönyttan, säger Cristan Sterning, försäljningschef Anolytech.