Induo listar heta IoT-trender 2022

Me of Things är sensorer som man bär på sig. Arkivbild

IoT-marknaden fullkomligt växer så det knakar och med intåget av 5G går utvecklingen snabbt. Induos Chief Innovation Officer Ulf Seijmer tar pulsen på tre heta trender inom IoT som snart kan bli verklighet.

Trend 1 -Me of Things: Me of Things är sensorer som man bär på sig eller som finns i närheten. Ett exempel är sensorer för sömnmönster som kan vara inbäddade i sängen eller i kudden. Sensorerna förstår sömnmönster och  de kan också interagera med andra smarta system för att optimera klimatet i sovrummet eller dimma ned ljusstyrkan på alla enheter innan sänggång.

Me of Things kan också vara sensorer inbäddade i vanliga apparater, som exempelvis trådlösa hörlurar. Dessa skulle i framtiden kunna ha sensorer för att bättre förstå vilket humör man befinner sig i, så att de till exempel kan tala om för Spotify vilken låt de ska spela härnäst. Med Me of Things och små sensorer kommer möjligheten att bygga in sensorer på utsidan av hörlurar,. På så sätt är det också är möjligt att förstå temperaturen runt omkring. På det sättet kan värmesystemet lättare detektera om det är för kallt eller för varmt i rummet och dra lärdom av närmiljön.

Trend 2 -hälsa: Trend två är på sätt och vis relaterad till "Me of Things". Sensorer som  för att förstå hälsotillstånd kommer att användas i mycket större utsträckning än i dag, eftersom de flesta av dessa system som övervakas av yrkesverksamma i dag riktar sig till patienter, människor med sjukdomar, och de har någon som övervakar deras hälsa med hjälp av dessa sensorer. I framtiden kommer dessa sensorer att bäras av många fler människor, och inte bara av gamla och sjuka, utan även av friska människor. Detta kan användas för att få tidiga indikationer på hälsoproblem.

En annan del, som också har med hälsa att göra, är luftkvaliteten. I dag är rent vatten mycket viktigt. Men efter COVID-pandemin kommer ren luft att bli mycket viktig även för arbetsplatser, offentliga platser och kollektivtrafiken. I Storbritannien finns det redan idag bestämmelser om att arbetsplatser måste övervaka luftkvaliteten, allt för att minska spridningen av virus.

Trend 3-smarta sensorer: Smarta sensorer som kan fatta beslut i nätverkets utkanter i stället för att skicka allt till molnet, utan snarare fatta välgrundade beslut innan de skickas. De data som de skickar filtreras alltså bort. Det finns ingen anledning att skicka oviktiga och onödiga data. Detta har varit på gång ett tag men med nya processorer som är strömsnåla är det äntligen möjligt. Dessa sensorer blir allt smartare och utrustas inom kort med AI. På så sätt kan sensorn lära sig till exempel vilken typ av maskin den är kopplad till. Och efter att den har analyserat det normala mönstret för denna maskin kan den bättre förstå avvikelser för att vidarebefordra som indikerar att saker och ting inte är som de ska.