Hitachi och Alstom ska bygga och underhålla HS2-tåg i Storbritannien

Storbritanniens två ledande tågtillverkare kommer att leverera Europas snabbaste operativa tåg, som kan köra i maximala hastigheter på 360 km/h, vilket avsevärt minskar restiden för passagerarna. Foto: Hitachi/Alstom

Stort ekonomiskt lyft, tusentals gröna jobb skapas och säkras när en ny generation av 54 höghastighetståg byggs i brittiska North och Midlands.

Därmed tillförs dessa regioner 1,1 miljarder pund under tillverkningen. Ett bidrag som stimulerar ekonomin.

Alstoms och Hitachis kontrakt, värt cirka 2 miljarder pund, kommer att undertecknas vid Hitachi Rails nya avancerade svetsanläggning i Newton Aycliffe, vid en ny produktionslinje vid Alstoms fabrik i Derby och i Alstoms nya boggitillverkningsanläggning i Crewe.

Alstom och Hitachi Rail bekräftade nyligen att Hitachi-Alstom High Speed (HAH-S) 50/50 joint venture har tecknat kontrakt med High Speed Two (HS2) för att designa, bygga och underhålla nästa generations höghastighetståg för HS2 och dess Fas 1 som en del av kontraktet på 1,97 miljarder pund, inklusive ett initialt 12-årigt tågunderhållskontrakt.

Den nya HS2-flottan kommer att vara 100 procent elektrisk och vara ett av världens mest energieffektiva höghastighetståg på grund av dess lägre tågmassa per passagerare, aerodynamisk design, regenerativ kraft och med anledning av tågets energieffektiva dragteknik.