Elon Musks Starlink släpper sin Internettjänst i Sverige

Bredband via rymden kommer till Sverige. Foto: Med

Att förse hela planeten med Internet verkar driva såväl Jeff Bezo som Elon Musk in i enorma projekt.  Amazon har tidigare planerat för att skicka upp drygt 3 200 satelliter för att erbjuda bredband med hög hastighet till fler runt om i världen. Nu vill techjätten mer än fördubbla antalet.

Nu ökar Amazon omfattningen av det de kallar Project Kuiper – ett projekt för att ge tillgång till höghastighetsinternet i områden i världen som inte har tillgång till det i dag.

I ett tidigare skede har Amazon uppgett att man satsar 10 miljarder dollar för att bygga 3 236 satelliter men nu ökar man ambitionerna med ytterligare drygt 4 500 upp till 7 774 satelliter och har bett om amerikanska Federal Communications Commission, FCC, om tillstånd för det, uppger Reuters.

Förra året gav FCC tillstånd till Project Kuiper-planen att använda satelliter med låg omloppsbana för att konkurrera med Starlink-nätverket som byggs ut av Elon Musks SpaceX.

I sin nya ansökan skriver Amazon att satelliterna ska ge tillförlitligt bredband till hushåll, sjukhus, företag, myndigheter och andra organisationer runt om i världen, även i geografiska områden som saknar det i dag.

"Även om anslutningen har förbättrats på global basis, är bara 51 procent av världens befolkning och 44 procent av befolkningen i utvecklingsländer online", står det i Amazons ansökan.

Om fyra år ska alla i Sverige kunna få tillgång till snabbt bredband hemma. Regeringen tror att internet via satellit kan vara nyckeln för att nå dit.

Först att rulla ut satellitinternet på bred skala är Elon Musks rymdbolag Spacex. Betatesterna av internettjänsten Starlink inleddes tidigare i år, och ambitionen är en skarp lansering innan årsskiftet. Tanken är att tjänsten ska komma till Sverige under nästa år och nu är även de svenska priserna satta.