Stadler valde Telestes inbyggda lösning för Tyne and Wears nya tunnelbanetåg i Storbritannien

Telestes lösning kommer att bestå av högtalar- och passagerarinformationssystem med inbyggda TFT- och LED-displayer, som tar hand om tillförlitlig, realtidsleverans av information till passagerare. Med ett komplett CCTV -system för videoövervakning ombord och kameraövervakning på tåget kommer lösningen också att ge tunnelbanepassagerare ökad säkerhet. Foto: Teleste

Teleste kommer att leverera sin inbyggda ombordlösning till Stadler för Tyne and Wears transportmyndighet Nexus i Newcastle upon Tyne i nordöstra England.

Distributionen kommer att bestå av system för 46 nya tåg, som Stadler kommer att leverera till Nexus från och med 2022 och framåt. Tågen förväntas starta kommersiell service senast 2023 och framåt och har utformats för att bidra till smidiga resor i det intensivt använda tunnelbanenätet och ge en passagerarupplevelse i världsklass för lokala tunnelbaneanvändare.

- Vi ser fram emot att arbeta med Stadler för den nya tunnelbaneflottan Tyne and Wear. Som leverantör av moderna kollektivtrafiklösningar ligger vårt fokus på beprövad och säker teknik som används med de senaste tekniska innovationerna. De skapar viktiga byggstenar för att möta dagens krav på informationsleverans i realtid och resesäkerhet. Vi uppskattar möjligheten att kunna erbjuda den bästa reseupplevelsen för passagerare på Tyne and Wear Metro, säger Jarkko Vehkala, chef för affärsområdet Rolling Stock Manufacturers på Teleste.

Flottans prestanda förbättras av ett pantografiskt sensorsystem som kontinuerligt övervakar strömavtagaren för att förutse eventuella försämringar eller upptäcka fel omedelbart och därför förbättra tågets tillgänglighet. Det smarta systemet använder levande bilder och AI för att spåra strömavtagaren och hjälper till att upptäcka eventuella avvikelser genom automatiska larm.