Helsingforsregionens trafik, HRT, skissar upp nya spårvagnsrutter

Helsingforsregionens trafik, HRT, har skissat upp nya rutter för de nuvarande tio spårvagnslinjerna och ritat upp tre helt nya linjer: 11, 12 och 13. De sammanbinder framför allt Böle med Fiskehamnen och Malms flygplats med Busholmen, som syns i bilden. Foto: Prepona.Info.

Framtidens nya snabbspårvagnar, som ska transportera tusentals passagerare in till Helsingfors centrum längs huvudlederna, påverkar också de nuvarande spårvagnslinjerna.

Det nya linjenätet finns nu till påseende. Den som har synpunkter på linjekartan och vill påverka hur enskilda linjer går ska göra det nu, inom de närmaste veckorna. HRT samlar in respons från stadsborna fram till den 24 oktober på sin webbsajt där förändringarna finns beskrivna också på svenska.

– Vi hoppas att vi når de människor som åker spårvagn och berörs av förändringarna, för vi vill verkligen höra passagerarnas åsikter. Vi vill bilda oss en uppfattning om vart folk vill åka med spårvagn, säger kommunikationsexpert Johannes Laitila på HRT till tidningen Hufvudstadsbladet.

Förra gången HRT bad om respons på nya linjer fick man in rikligt med synpunkter – en del av dem har nu beaktats i planeringen av det här nya förslaget.

– Förra gången fick vi mest respons från Munksnäsbor, för dem är linje 4 oerhört viktig, de vill åka spårvagn till centrum och helst vill de åka längs Mannerheimvägen. Tyvärr är det inte möjligt när snabbspårvagnen längs Vichtisvägen kommer, i stället föreslår vi att 4:an kör genom Tölö, för att svänga upp strax före Glaspalatset, berättar Laitila.

De förändringar i linjenätet som nu föreslås kommer att synas på Helsingfors gator först i slutet av 2020-talet, men den som vill säga sin åsikt om linjerna ska göra det nu, innan planerna omsätts i praktiken och byggandet av de nya spårvägarna kör i gång.