Så kan du optimera din logistik- och industrihall och spara både energi och pengar

Vikten av effektiv logistik ökar hela tiden. Mängden av varor och tjänster skapar nya utmaningar. Samtidigt är logistik- och industrihallar enorma utrymmen där belysningens energibehov står för minst 20% av driftskostnaderna. Det mest effektiva sättet att minska kostnaderna är att välja en effektiv belysningslösning som minimerar både strömförbrukning och underhåll. Zumtobel erbjuder armaturer speciellt anpassade för hög höjd, integrerad nödbelysning och intelligenta digitala lösningar som hjälper dig att optimera dina logistikutrymmen. Allt med ett och samma system!

Totalekonomin talade för Tecton vid nybyggnation av ny postterminal åt Post Nord

När fastighetsbolaget Catena ville bygga en ny postterminal åt PostNord i Tostarp i Helsingborg, fick Bravida Prenad uppdraget att utföra el- och belysningsinstallationerna. Den nya terminalen är på 18 300 kvm och certifierad som Miljöbyggnad Silver. Catenas höga miljöambitioner bidrog till att det behövdes innovativa lösningar också för belysningen.

Byggherren, Catena, hade hört talas om Zumtobels systemlösning Tecton, som i det här projektet skulle kunna vara en smidig lösning för att integrera miljöeffektiva LED-armaturer, sensorer och nödbelysning på en och samma strömskena. Möjligheten att styra det hela via Zumtobels Litecomsystem och integrera detta med postterminalens övergripande styrsystem bidrog till Catenas intresse för den här lösningen.

– Av underlagen framgick att det ställdes krav på 300 lux i medelbelysning, berättar Marjan Hrovath, entreprenadchef på Prenad i Helsingborg och ansvarig för valet av tekniklösningar i eldelen av projektet. Det ställdes krav på avancerad styrning av armaturerna via rörelse- och dagsljussensorer och förutom LED-armaturerna skulle också en nödbelysning installeras.

bild
Marjan Hrovath, entreprenadchef på Prenad i Helsingborg och ansvarig för valet av tekniklösningar i eldelen i den nya postterminalen.

FLEXIBELT OCH FRAMTIDSSÄKRAT SYSTEM MED ETT ENKELT KLICK
Tecton är ett mångsidigt och flexibelt ljusrampssystem som är enkelt och snabbt att installera då armaturerna fästs med ett enkelt klick. Med en stor mängd tillbehör och möjlighet att integrera såväl säkerhets- och nödbelysning är Tectonskenan själva grundbulten i den lösning som Prenad valde för Catenas nya terminal.

Den är världens första lösning för belysningssystem med oavbrutna skenor som kan förlängas helt efter projektets behov, dras i långa rader eller via hörn- och T-kopplingar i den kombination som krävs vid varje tillfälle. Samtidigt finns förbindelser kvar för att använda skenan som en del i det allmänna fastighetsautomationssystemets datatrafik.

BELYSNING SOM INFRASTRUKTUR FÖR DATAINSAMLING
Belysningssystemet fungerar även som infrastruktur för t ex datainsamling eller övervakning vilket innebär att Tecton erbjuder så mycket mer än bara ljus. Här talar vi om värdeskapande belysning i dubbel bemärkelse.

Registrerad data kan sedan användas till att t ex få uppdateringar kring

  • aktuellt lagersaldo
  • snabbt finna produkters plats
  • se hur människor och fordon rör sig i logistikutrymmet.

 

MÄNNISKAN I FOKUS
Om en modern dynamisk belysningslösning utnyttjas på rätt sätt, med rätt ljus vid rätt tidpunkt, bidrar den utöver klart lägre drifts- och energikostnader även till att:

  • optimera arbetsmiljön i produktionen
  • öka motivationen
  • förhindra trötthet
  • undvika arbetsplatsolyckor

vilket sammantaget bidrar till ökad effektivitet, trivsel och reducerade kostnader.

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig att effektivisera just din anläggning!

Läs mer om Zumtobels styrsystem LITECOM

Läs mer om Zumtobels flexibla skensystem TECTON

Mer om Zumtobel kan du läsa HÄR!

Zumtobel på Instagram