Tidseffektivt och säkert genom prefabricering av stämptorn till Vattentornet Lyran i Örebro

Vattentornet Lyran Örebro.

På en höjd i södra Örebro tar det nya vattentornet Lyran form. Taket till de två halvmåneformade vattentankarna gjuts i dagarna och vattentornet blir då 18 meter högt och 38 meter i diameter. Byggprocessen och formställningens konstruktion fångar nu byggbranschens uppmärksamhet då projekteringen och uppförandet utförts högeffektivt.

Foto: Libergs Sweden AB/Layher AB Text: Hannah Fhager

DET ÄR DE ERFARNA STÄLLNINGSARBETARNA SEBASTIAN OCH BJARNE VICKMAN PÅ LIBERGS SWEDEN SOM INITIERAT FORMSTÄLLNINGEN LAYHER T6 60 TILL VATTENTORNET LYRAN. De hade sedan tidigare erfarenhet av TG 60 och såg flera fördelar med att använda systemet till gjutningen av Lyran. Libergs tog i samarbete med ställningsleverantören Layher och dess tekniska projektingenjör Fredrik Wik fram ett förslag på konstruktion och uppförande och la ett anbud hos byggföretaget NCC Infrastructure, vilka har uppdraget av Örebro kommun att utföra byggnationen.

 

bild
Vattentornet Lyran i Örebro.

- Vi på Libergs kunde lämna vårt anbud till NCC som en helhetslösning, formställningen från Layher, då med prefabricering av stämptorn inklusive formbalk och projektering. När vi fick uppdraget utfördes prefab-montaget av två montörer på en fraktterminal. De monterade tornen liggande - inget klättrande, inga selar, bara smacka ihop på löpande band. Där sparade vi mycket tid. Där det var möjligt monterade de också i krokplank (plattformar) med inbyggda plattformslås. Montörerna fick snabbt upp tempot från 7 torn per dag till 14. Totalt monterades 160 torn mellan 12,5 och 15 meter, berättar Sebastian Vickman, projektledare på Libergs Sweden AB.

På Lyrans bygge är det ont om plats så Libergs valde att förvara stämptornen på terminalen tills det var dags att med hjälp av lastbil köra dom till arbetsplatsen och placera dem i vattentornets tankar. Ett arbete som skulle utföras nattetid för att inte krocka med NCCs andra arbeten i och runt tankarna.

bild
Vattentornet Lyran i Örebro.

- Vi har projekterat allt i minsta detalj! Som att fraktbolaget fick på 6 torn per kranbil med släp och att de hade 2,5 cm till godo under de broar som skulle passeras och 50 cm till godo på kranlyftet in i tankarna på vattentornet. Att väl framme vid bygget så lossade tornkranen lastbilen, så den kunde åka och hämta nästa lass. Att vi under tiden staplade torn ner i tanken där vi hade förberett och bottnat. 25 procent av tanken, 40 torn, fylldes med torn av två man och en kranförare under två montagenätter, förklarar Sebastian.

Layher TG 60 är en formställning uppbyggd av olika ramar som monteras som torn och adderas med olika tillbehör. Möjligheten att prefabricera tornen liggande och lyfta dem på plats effektiviserar ofta uppförandet. I fallet med Lyran underlättas även rivningsarbetet efter att betongen brunnit klart.

bild
Vattentornet Lyran i Örebro.

- Efter gjutningen kommer det bara vara ett litet hål på 2 gånger 2 meter i vardera tanks tak där 2 gånger 115 ton material ska tas igenom. Det skulle innebära många mantimmar demontering och hantering för att få ut materialet om vi använt ett system med spiror i stället för stämpramar. Att kunna prefabricera så här, det är det som gör det här projektet så unikt och högeffektivt. Det har ju blivit minimalt med klättrande med det här utförandet, väldigt säkert i jämförelse med att stå inne i tanken och langa ställningsmaterial uppåt, så systemet och utförandet har förbättrat arbetsmiljön. Även ergonomin att bygga tornen liggande har varit en fördel. Vår beställare har också varit nöjda med hur vi snabbt fått upp torn och arbetsplan, menar Sebastian.

Vattentornet Lyran i Örebro.
Vattentornet Lyran i Örebro.

Lyran är dimensionerad för att klara vattenförsörjningen för örebroarna till minst år 2050 och tas i bruk i slutet av 2022. Utformningen av vattentornet Lyran har tagits fram av arkitekten Lars Anfinset från Ett Ark Arkitektur i samband med en arkitekttävling 2016. Läs mer om projektet på hogaktuellt.layher.se Läs mer om Layher TG 60 HÄR!

bild
På väg till vattentornet Lyran i Örebro.

Om företaget

Layher AB säljer och marknadsför ställningssystem, väderskydd samt scener och läktare i Sverige. Vi ingår i den familjeägda Layherkoncernen som har säljbolag i 40 länder och över 2 200 anställda. Produktutveckling och tillverkning sker i egna fabriker i Tyskland. Våra produkter används främst inom bygg och anläggning, inom processindustrin samt vid evenemang.