Veckor utan elektricitet väntar på vissa orkan-drabbade områden i Louisiana

Reparationsteam från energiförsörjaren Entergy Louisiana skapa ordning bland förstörda elledningar, skräp och hundratals kilometer av stora överföringsnät i sydvästra Louisiana. Foto: Entergy, Louisiana

Skadorna på elnätet har beskrivits som "katastrofala", och situationen förvärras av sensommarvärmen i södra USA.

Medan Louisiana och New Orleans reparerar skadorna efter orkanen Ida, är mer än en miljon människor i staten fortfarande strömlösa.

- På flera ställen fruktar folk hela veckor utan elektricitet, och Louisianas guvernör, John Bel Edwards, kan inte ge någon indikation om när strömmen kommer tillbaka, skrev nyhetsbyrån AP nyligen.

- Det finns fler frågor än svar. Jag kan inte berätta för dig när strömmen är tillbaka. Jag kan inte berätta när skräp har tagits bort och när reparationer har utförts, säger han.

- Men det jag kan berätta för er är att vi vill jobba hårt varje dag för att hjälpa till så mycket som möjligt, försäkrade Edwards

Väderprognosen för New Orleans ligger alltså på cirka 30 grader nästa vecka.

Ungefär en miljon människor var utan ström under söndagen. Det omfattade hela staden New Orleans och hundratusentals människor i resten av delstaten.

Energibolaget Entergy meddelade på måndagen lokal tid att "det kan ta upp till tre dagar innan vi vet hur lång tid det tar innan strömmen är tillbaka skrev NBC News.

Dessutom uppger företaget att människor i "de områden som drabbats hårdast kan uppleva strömavbrott i veckor".

Hittills har minst fyra personer bekräftats döda i orkanen.

Ida gick i land i Louisiana den 29 augusti. Då var det en kategori 4-orkan och sedan dess har Ida gått vidare, och på måndagen nedgraderades den till en tropisk storm.