Alstom levererar företagets första RRTS-tåg i början av 2022

RRTS-tåg. Alstom ansvarar också för design, leverans, installation, testning och idrifttagning av signal- och tågstyrnings- och telekommunikationssystem enligt ett kontrakt på 106 miljoner euro som tilldelades i januari i år. Foto: Alstom

Alstom har påbörjat tillverkningen av rullande materiel för den indiska 180 kilometer långa sträckan mellan städerna Delhi, Ghaziabad och Meerut.

Tågen ska trafikera längs denna järnvägskorridor som Indian Railways utvecklar som en del av sitt RRTS-projekt (Rapid Rail Transport System), bekräftade tillverkaren den 16 juli. Alstom säger att de kommer att leverera första tåget för sträckan i början av 2022.

RRTS-sträckan med 82,5 kilometer med 1435 mm-spårvidd syftar till att erbjuda snabba järnvägsförbindelser mellan Delhi och Tier-2-städer i angränsande indiska delstater. RRTS-linjen är också den första i Indien som antar ETCS nivå 2.

Alstom Indias vd Alain Spohr, säger att projektet kommer att vara en spelväxlare i Indiens regionala järnvägssegment, " som gynnar miljontals människor och bidrar till socio-ekonomisk utveckling."

Enligt kontraktet på 314 miljoner euro som överenskommits med Bombardier i maj 2020 (före Alstoms övertagande) kommer Alstom att leverera 210 fordon bestående av 30 tågsätt med sex vagnar till RRTS-service mellan Delhi och Meerut och 10 stycken 3-vagnståg för lokala tjänster i Meerut.

Avtalet omfattar också 15 års underhåll. Tillverkning av boggier i rostfritt stål, karosserier och tågtestning kommer att genomföras vid den tidigare Bombardier-anläggningen i Savli. Framdrivningssystem och elektriska produkter kommer att tillverkas vid fabriken i Maneja.

Trots Covid-19-relaterade begränsningar har konstruktionen fortsatt på korridoren, med 800 bryggor i den upphöjda sektionen och cirka 8 kilometer viadukt klar. Testerna på den "prioriterade rutten" kan avslutas nästa år och linjen kommer att tas i bruk i mars 2023, bekräftade en tjänsteman från National Capitals regionala byrå Transport Corporation (NCRTC), som genomför projektet.