Unik antennlösning löser glesbygdens kommunikationsproblem

Ludvika först att testa Radio Innovations unika antennlösning. Foto: Radio Innovation

En unik antennlösning kan nu fylla kommunens vita fläckar enkelt och kostnadseffektivt. Det svenska teknikbolaget Radio Innovation visar i ett pilotprojekt tillsammans med Ludvika kommun och det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015 att det går att få bra mobiltäckning till en ekonomiskt försvarbar kostnad på platser där detta i dag saknas. Med den nya antenntekniken blir det möjligt för alla kommunens invånare att både ringa mobilsamtal och surfa på internet där det saknas täckning. Och framför allt ge alla möjlighet att nå larmnumret 112.

Målet för projektet är att bidra till att ge Ludvikaborna tillgång till telefoni och mobilt internet i hela kommunen, också där det tidigare varit så kallade vita fläckar.

– Vårt mål är att säkra att människor får tillgång till mobilt internet oavsett var i kommunen man bor. Det är en demokratisk rättighet. Denna antennlösning har både de ekonomiska och tekniska förutsättningarna som krävs för att på ett kostnadseffektivt sätt täcka vita fläckar där mobil- och internettrafiktäckning saknas, säger Leif Pettersson, kommunalråd i Ludvika kommun.

Den nya antennlösningen har monterats på Fjällbergets befintliga mast och ett flertal tester har genomförts. Testresultaten visar att antennlösningen gör det fullt möjligt att täcka de vita fläckarna på kartan. Samarbetet med Radio Innovation startade redan 2018 och sedan i år ingår projektet i det nationella projektet #Fulltäckning.

– Regeringen har satt mål att år 2023 ska hela Sveriges befolkning ska ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Dalakommunerna är kanske Sveriges svåraste område att få bra täckning i eftersom det finns mycket skog, höga berg och djupa dalar. Vi ser att det är avgörande att snabbt hitta en fungerande lösning då telekablarna klipps och ersättning till god täckning saknas, säger Lars Lindblom, vd på Samarkand2015.

Ludvika är en kommun som ligger i framkant när det gäller högteknologi och intresset att testa den nya antennlösningen är stort. Tekniken som nu testas på orten är enkel att applicera på landets övriga vita fläckar. Beroende på bland annat topografi kan man anpassa antennen och använda så kallade hotspots för att nå överallt.  

– Vår antennlösning gör det möjlighet att få täckning på platser som aldrig annars kan vara ekonomiskt försvarbart att täcka, säger Dusyant Patel, vd för Radio Innovation, och fortsätter:

– I dagsläget har vi endast kunnat testa internet, men om en operatör med avtal för telefoni, börjar sända via vår antenn blir det också möjligt att ringa. Det fungerar då med en roamingfunktion, så att oavsett vilket mobiltelefoniavtal en person har tar våra antennsignaler över om personen bor eller befinner sig i ett område där det tidigare inte fanns täckning, en så kallad vit fläck på kartan

Radio Innovation har redan fått internationell uppmärksamhet och har som hittills enda svenska företag blivit en del av två internationella acceleratorprogram, Facebook Connectivity och Orange Fab, Utöver det är bolaget nominerade i GLOMO awards som avgörs den 30 juni i Barcelona. Radio Innovation ingår tillsammans med Samarkand i Vinnovas finansierade projektet #Fulltäckning där resultatet ska bidrag till full täckning på ett nationellt plan.