Umeå planerar sitt dagvatten för fortsatt tillväxt

Umeå kommun tar fram ett dagvattenprogram. Foto: Umeå kommun

Umeå kommuns dagvattenprogram är ute på remiss fram till mitten av augusti. Programmet slår fast hur dagvattnet ska hanteras i takt med kommunens fortsatta tillväxt, utan att medborgare och omgivande miljö ska påverkas negativt.

Det är första gången Umeå kommun tar fram ett dagvattenprogram. Programmet ger en helhetsbild av hur Umeå kommun och de kommunala bolagen arbetar tillsammans för att uppnå en hållbar dagvattenhantering. Den beskriver också hur Umeå ska kunna växa utan att vattendrag och sjöar förorenas och inte minst; att begränsa riskerna för skador orsakade av översvämningar.

– Utmaningarna i Umeå är många. Belastningen på många sjöar och vattendrag behöver minska.Vid extrema regn samlas vattnet vid lågpunkter utan att ha någonstans att ta vägen, med översvämningar som följd. Vintertid behöver vi ha utrymme för att lagra snön och lösningar där smältvattnet kan transporteras bort även om marken är frusen, förklarar Anna Flatholm, projektchef på Umeå kommun, som understryker vikten av samverkan och samsyn mellan alla inblandade, från fastighetsägare och Trafikverket till kommunbolag och kommunrepresentanter.

Dagvattenprogrammet beskriver utmaningar, ansvarsförhållanden och strategier i befintlig miljö samt vid planering och uppföljning.