Färdigsprängt mellan Vinsta och Vålberga

Arbetet med att färdigställa de två huvudtunnlarna kommer fortsätta under några år till. Foto: Trafikverket

Trafikverket har nått en  milstolpe  - all huvudtunnel mellan Vinsta och Vålberga är utsprängd och nu finnas det öppna tunnlar ut mot södra delen av trafikplats Hjulsta.

– Vi är glada över att vi har kommit så här långt. Första salvan gick 2016 och nu är båda huvudtunnlarna utsprängda. Det öppnar upp för att vi nu kan ta steget till nästa fas och arbeta med mark- och betongarbeten och klä in hela tunneln, säger Patrik Hamberg, delprojektledare för bygget av tunnlarna i Vinsta.

Pia Andersson, projektledare för bygget av trafikplats Hjulsta inflikar:

– Det är roligt att vi nu fått en sammanhängande tunnel mellan Vinsta och Hjulsta. Och mer sammanhängande tunnlar kommer det bli. Under försommaren sker det ett genomslag även mellan norra delarna av trafikplats Hjulsta och Akallatunneln. Då är det öppen tunnel hela vägen från Vinsta till Akalla trafikplats, säger Pia.

x

All huvudtunnel mellan Vinsta och Vålberga är utsprängd, Karta: Trafikverket

Nu när Trafikverket sprängt färdigt kan man börja nästa steg i arbetet under mark för att bygga en trygg och säker tunnel. Det innebär mark, betong och inklädningsarbeten. Läs mer på vår webb om vad som händer när sprängningsarbetet är klart.

Arbetet med att färdigställa de två huvudtunnlarna kommer fortsätta under några år till. På ytan har det pågått arbeten med trafikplats Hjulsta sedan 2016 och planen är att den ska vara klar hösten 2022. Då är den nya trafikplats Hjulsta med en bro över Mälarbanan och E18 och med ramper ner till E18 som binder samman de två tunneldelarna i norr.

– Vi jobbar också för fullt med att spränga bergtunnel från Johannelund ner till Mälarens strand vid Lambarfjärden. Det arbetet beräknas vara klart 2023. Tunnelarbete pågår även under Lovö ett par år till.