Elektriska vattenbussar trafikerar Dordrechts kollektivtrafik

tre helt elektriska färjor som ska trafikera Dordrecht, Zwijndrecht och Papendrecht i södra Holland. Foto: Echandia

Den svenska energisystemleverantören Echandia har tecknat ett kontrakt med Damen Shipyards för att leverera LTO-batterier med system för tre helt elektriska färjor som ska trafikera Dordrecht, Zwijndrecht och Papendrecht i södra Holland och är en del av Rotterdams kollektivtrafik. Det är det fjärde kontraktet som Damen tilldelar Echandia och den andra delen av ett projekt om totalt nio vattenbussar. Echandias expertis inom batteriteknik var avgörande för att vinna kontraktet.

Damen Shipyards är världens största varvsgrupp för små till medelstora marinfartyg. De tre fartygen är helelektriska stålfärjor som ska betjäna färjerutter mellan städer i Dordrecht-området. Färjorna är utformade för att uppfylla kundens miljömål, med högre energieffektivitet och minskade svallvågor. De laddas snabbt med jämna mellanrum och ger oavbruten service. Echandias E-LTO-batterisystem valdes för sin optimala vikt och säkerhet samt dess konkurrenskraftiga priser.

LTO är den säkraste maritima batterikemin på marknaden - motståndskraftig mot värme och annan yttre påverkan, vilket förhindrar termisk rusning. E-LTO kräver inga aktiva åtgärder för vattenkylning eller brandbekämpning. Termisk rusning mellan Toshiba-cellerna är nästan omöjlig. E-LTO-batterierna är helt luftkylda, vilket gör dem enkla, säkra och robusta. Det har förekommit flera bränder med vattenkylda batterier som helt kan undvikas med E-LTO-batterier.

– Detta är ett spännande projekt där vi fortsätter att utveckla detaljerna hela tiden. Vattenbussarna har utformats för att ge en utmärkt passagerarupplevelse. De är också extremt bränsleeffektiva på grund av optimal vikt, design och konfiguration av system ombord, säger Echandias vd Magnus Eriksson.

– Detta är Damens fjärde samarbetsprojekt med Echandia. Echandia är världsledande inom maritim batteriteknik, så tillsammans är vi en vinnande kombination. Det känns säkert att arbeta med Echandia eftersom de är mycket kompetenta, levererar i tid och uppfyller våra mycket höga krav på säkerhet, batterieffektivitet och flexibilitet som våra kunder kräver, säger Johan Reurink, Supply Chain Manager på Damen Shipyards Group.