Tyskland beviljar preliminärt tillstånd för Nord Stream 2

Staplade rörledningar för North Stream 2-gasledning i hamnen i Mukran, i Tyskland. Foto: Pedant01 / Wikimedia Commons

Den högsta myndigheten i det marina området i Tyskland, BSH, godkände på måndagen att projektföretaget bakom Nord Stream 2 kunde lägga ytterligare två kilometer rör.

Detta väckte viss uppmärksamhet i Tyskland.

Tillståndet beviljades av Tysklands sjöfartsmyndighet BSH till projektföretaget Nord Stream 2 AG, som arbetar för att slutföra gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland. Projektet är kontroversiellt och försenat på grund av amerikanska sanktioner, och enligt miljöorganisationerna NABU och DUH var det ett misstag från BSH att utfärda tillståndet.

De två organisationerna har lämnat in en stämningsansökan med syfte att sakta ner kabelbygget, och i samband med det nya tillståndet har DUH meddelat att de kommer att vidta ytterligare rättsliga åtgärder för att stoppa den, precis som organisationen har kallat processen kring projektet som "extremt grumligt”.

BSH för sin del försvarar beslutet genom att säga att det var nödvändigt att gå vidare med konstruktionen och att det annars ligger inom relevant miljöskydds- ram.

Danska framsteg

Nord Stream 2 har drabbats av stora hinder under vägen.

Det var egentligen avsett att anslutningen skulle ha varit i drift runt början av 2020, men hot och verkställda amerikanska sanktioner under både den tidigare och den nuvarande regeringen har väsentligt försenat projektets start.

Amerikanerna tror att Nord Stream 2 kommer att ge Ryssland för mycket energipolitisk makt i Europa. Dessutom har USA själv stora intressen av att exportera naturgas till kontinenten.

Det mesta av VVS-arbetet pågår för närvarande i Danska havet utanför Bornholm. Operatören arbetar med ett schema för att göra linjen klar i Danmark i slutet av september och förra månaden sattes ett extra fartyg in för att hjälpa till med uppgiften.

När anslutningen är i full drift kommer den att transportera 55 miljarder DKK kubikmeter gas per år.